Svijet

Za Ban Ki-Muna nuklearne probe i prijetnje su neprihvatljive

09bankimunok
S
jeverokorejska treća nuklearna proba i prijetnje vojnim akcijama su „potpuno neprihvatljive“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun i zatražio od Pjongjanga da bolje hrani svoj narod i sklopi mir sa Južnom Korejom – prenosi MINA.

Za Ban Ki-Muna nuklearne probe i prijetnje su neprihvatljive
Portal AnalitikaIzvor

Sjeverna Koreja je zaprijetila Sjedinjenim Američkim Državama preventivnim nuklearnim udarom i raskinula sporazum o primirju s Vašingtonom i Seulom, kojim je okončan Korejski rat.

- Upitan o nuklearnoj probi i vojnim prijetnjama Pjongjanga, Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje, rekao je za bečki „Profil“ da je to „potpuno neprihvatljivo i da, takođe, predstavlja izazov međunarodnoj zajednici“.

Generalni sekretar UN-a je u intervjuu za „Profil“ rekao da je tražio od vlasti Sjeverne Koreje da se fokusiraju na dobrobit svog naroda koji je suočen sa ozbiljnim ekonomskim problemima.

„Postoji ozbiljna humanitarna kriza u Sjevernoj Koreji. Mnogi ljudi pate od neuhranjenosti“, rekao je Ban Ki-Mun i pozvao na dijalog i miroljubivu razmjenu sa Južnom Korejom, prenosi Tanjug.

Portal Analitika