Društvo

Ivanović: Dobavljači da odluče što će sa neispravnim mlijekom

09ivanoviok
C
r
na Gora nije zabranila uvoz mlijeka, već je to isključivo odluka domaćih dobavljača-poručio je resorni ministar Petar Ivanović. Ivanović  je pozvao sve proizvođače da odluče šta će sa neispravnim mlijekom, jer prostora u magacinama za nove ispravne serije mlijeka nema, javlja radio Antena M.
Ivanović: Dobavljači da odluče što će sa neispravnim mlijekom
Portal AnalitikaIzvor


Mjesec je otkako je otkriven aflatoksin u milijeku. Sada je tvrdi ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja

Petar Ivanović

situacija stabilna. Negira spekulacije da je Crna Gora zabranila uvoz milijeka iz regiona.



"Meni nikako nije jasno da se poslije niza pres konferencija i dalje postavlja isto pitanje. Mi ne zabranjujemo uvoz mlijeka u Crnu Goru. Mi smo zabranili uvoz samo onog mlijeka koje ima povećano učešće aflatoksina i to ćemo nastaviti da radimo. Isto važi i za stočnu hranu."



Veći problem je kaže što se još ne zna sudbina neispravnog mlijeka koje se nalazi u našim magacinima. “Imlek” i šabačka “Mljekara” zatražili su povraćaj 110 tona mlijeka, ali ostali proizvođači odluku još nijesu donijeli.



"Mi sada imamo prostor da uvezemo 110 tona mlijeka, ali ne možemo dati saglasnost za 300 tona, ako ih nemamo gdje smjestiti. Zato apelujemo na proizvođače da malo brže donesu odluku, jer ne razumijem da je potrebno sedam do deset dana da prođe da bi se takva odluka donijela. Ali imaćemo još strpljenja, jer nam je namjera da imamo dugoročan odnos sa dobavljačima mlijeka i ostalih proizvođača."



Pojedini mediji pišu da su se pojavile neregularnosti kada je posrijedi proizvodnja i uvoz jaja. Ivanović kaže da nema konkretnih dokaza da je to tačno:



"Ja sada nazirem nekoliko problema koji će se otvoriti. Da li će jaja biti dio toga ili ne, ja još uvijek ne znam. Ne želim da donosim odluke na osnovu spekulacija več na osnovu činjenica. Za sada činjenice ne pokazuju da je to tako kako pojedini mediji i novinari prikazuju."



Resorni ministar još je jednom poručio da Crna Gora nije kreator afere mlijeko već uvoznik. Njegovo ministarstvo i dalje će kontrolisati uvoz hrane, ali i sve domaće proizvođače



"Mjere pojačanog nadzora ostaju i dalje na snazi, sve dok se problem ne riješi do kraja. Čini mi se da neće biti potrebe za novim pres konferencijama, jer ćemo ažurirati liste sa mlijekom koje je provjereno i sa stočnom hranom koja je provjerana."



Iako je situacija za sada stabilna, nadležni organi provjeravaju još 11 linija mlijeka domaćih proivođača, a rezulati će biti poznati naredne sedmice.

Portal Analitika