Region

Nove demonstracije u Ljubljani

09protestiljubljanaok
N
ove demonstracije Slovenaca protiv političke i privredne elite počeće u popodnevnim časovima u Ljubljani. Organizatori upozoravaju da će protesti trajati dok politička elita ne da ostavku i dok se ne raspišu prijevremeni izbori, njavljuje RTS.

Nove demonstracije u Ljubljani
Portal AnalitikaIzvor

"Nema nikakvog razloga da sa odlaskom Janeza Janše prestanemo, jer su klijentelizam i korupcija isprepleteni sa obje strane političkih polova", rekao je jedan od organizatora protesta Uroš Lubej.

Lubej je dodao da se "ni Alenka Bratušek nije nikada distancirala od Zorana Jankovića, koji je prema oceni Komisije za sprečavanje korupcije djelovao jednako koruptivno, kao i da je time i Pozitivna Slovenija koja pokušava da dođe na vlast pokazala jednak odnos prema javnoj funkciji kakav imaju Janša i Slovenska demokratska stranka".

"Današnji ustanak je veoma važan jer će pokazati da ljudima nije stalo samo do odlaska vlade Janeza Janše, već da ih interesuju temeljite promjene sistema", rekla je Uršula Lipovec Čebron sa Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Učesnici protesta zahtjevaće ostavke "nesposobne i korupcijom protkane političke elite" i prijevremene izbore, a od moguće prelazne vlade tražiće da odmah odredi datum izbora.

Organizatori demonstracija upozoravaju da će protesti trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Dan uoči današnjih protesta, na ljubljanskoj staroj tvrđavi istaknut je ogroman transparent sa natpisom "Ustanak" koji je ubrzo sklonjen, a sa poznatog ljubljanskog nebodera u najstrožem centru grada bacani su leci Ustaničkih socijalnih radnica sa porukom "8. mart bez cvijeća, 8. mart otpor" koji pozivaju da Dan žena postane i dan ženske borbe.

Sastavni dio današnjih demonstracija ponovo će biti protest kulturnih radnika, pod nazivom "Protestoval".

Učesnici i organizatori protesta razmatraju mogućnost da formiraju i svoju političku partiju, koja bi izašla na prijevremene izbore.

Portal Analitika