Abiznis

“Sveti Liberan” čeka upis u crnogorski registar brodova!

09sveti-liberanok
K
otorska kompanija “Yu Briv” kupila je od firme “Obšivač” iz Metkovića trajekt „Sv. Liberan“ koji u luci Zelenika čeka na završetak uvozne carinske procedure i upis u nacionalni registar brodova, objavila je Slobodna Dalmacija.

“Sveti Liberan” čeka upis u crnogorski registar brodova!
Portal AnalitikaIzvor

Anonimni sagovornik lista iz građevinskog sektora je prodaju trajekta nazvao “još jednim primjerom kucanja posljednjeg eksera u mrtvački kovčeg građevinarstva juga Hrvatske”, jer je prodavac bio prinuđen da se odrekne plovila kako bi olakšali finansijsku situaciju.

“Posrnuli metkovski građevinski div “Obšivač” dvije godine je koristio „Sv. Liberana“ kao plovilo za prevoz građevinske operative na ostrva gdje su izvodili građevinske radove. Toj ulozi trajekt je prilagođen kada ga je „Mediteranska plovidba“, kao bivši vlasnik, zbog zastare povukla iz redovnog prometa na liniji Dominče-Orebić preko Pelješkog kanala”, navodi list.

Brod je izgrađen 1962. u Njemačkoj kao „Pidder Lyng” i plovio je Sjevernim morem. “Mediteranska plovidba” je brod kupila 1971. pod imenom “Zamošće”, koji je uz kapacitet od 36 vozila i 200 putnika plovio 39 godina. Nakon toga je prodat i dobiva ime “Sv. Liberan” ploveći

Brod “Sv. Liberan” je prije godinu i po korišćen za potrebe snimanja filma “Venuto al Mondo” , u kojem glumi slavna španska oskarovka Penelopa Kruz. Završne scene filma snimljene su upravo na palubi trajekta koji će krasiti flotu kotorskih hidrograđevinara i radiće na poslovima izgradnje nove faze tivatske marine “Porto Montenegro”.

Portal Analitika