Svijet

Maduro: Nikada nas neće pobijediti, komandante

083md
N
eprijatelji Venecuele nikada niće pobijediti, izjavio je potpredsjednik države Nikoals Maduro, na kraju zvaničnog dijela opraštanja od dugogodišnjeg venecuelanskog lidera Uga Čavesa.

Maduro: Nikada nas neće pobijediti, komandante
Portal AnalitikaIzvor

- Nikada nas neće pobijediti, komandante, nikada. Ti si ovdje, s nama, nepobjedivi Čaves, ti ćeš živjeti dovijeka - rekao je Maduro sa suzama u očima. 
- Borba se nastavlja! Do viđenja u vječnosti, komandante - kazao je potpredsjednik Venecuele na državnoj ceremoniji opraštanja od Čavesa, koji je 5. marta preminuo u vojnoj bolnici u Karakasu u 59. godini, poslije teške bolesti.


Maduro se, u zgradi Venecuelanske vojne akademije, zakleo da će ispunjavati Čavesove zavjete. 
Prema njegovim riječima, Čavesova ostavština ima vrijednost za čitav svijet, a sam Čaves "ostaće da živi u srcima siromašnih, koje je štitio cio život".


Maduro je kazao da tokom dvestogodišnje istorije Venecuele nije bilo nijednog lidera koji bi bio izložen "tolikim klevetničkim napadima, ali je on napustio ovaj život nepobijeđen, jer je imao štit zvani istina".

- Naučio nas je da ponovo otkrijemo istoriju naše otadžbine, da volimo i praštamo. I danas praštamo onima koji su klevetali Čavesa. Bio je istinski sin Isusa Hrista, imao je kristalno poštenu dušu, bio je iznad nepravde i laži, a mi ćemo sačuvati vjernost njegovim idealima- rekao je Maduro.


083md1
Ranije je, u okviru ceremonije, liturgiju služio lični prijatelj Čavesa Mario Moronta, nadbiskup države Tačira, nakon čega se obratio i pastor Aleksis Valera i američki sveštenik i aktivista Džesi Džekson. Na ceremoniji su bili predstavnici 54 zemlje, među kojima 32 šefa država.

U Karakasu su danas počele različite ceremonije, od kojih je prva formalna državna sahrana Uga Čavesa, poslije koje će uslijediti polaganje zakletve njegovog nasljednika.

Pored lidera zemalja, na sahranu Čavesa ispred vojne akademije, gdje se ceremonija održava, okupio se veliki broj pristalica.
Sahranu je počeo Maduro koji je na Čavesov kovčeg položio mač Simona Bolivara -borca za nezavisnost iz 19. vijeka koji je bio Čavesova inspiracija.


Zatim su se pored kovčega smenjivale počasne straže koje su ćutanjem odavale poštu predsjedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsjednik Kube Raul Kastro, predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera i predsjednik Ekvadora Rafael Korea.


083md2
Drugu su formirali Čavesovi saveznici izvan regiona, iranski predsjednik Mahmud Ahmdainežad i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašensko. Uslijedile su straže istaknutih Venecuelanaca.


Ožalošćeni koji su bili unutar vojne akademije uzvikivali su: "Čaves nije umro, već se razmnožio!" Okupljeni ispred vojne akademije, odjeveni u crvenu odeću, pjevali su: "Čaves živi!" i "Borba se nastavlja!"


Više od dva miliona ljudi prošlo je pored Čavesovog kovčega, a njegovo tijelo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gdje je Čaves 1992. kao vojni oficir zarobljen poslije neuspjelog puča. 
- Zgrada će biti pretvorena u muzej revolucije - rekao je Maduro.


Maduro će poslije sahrane položiti zakletvu na specijalnoj sjednici parlamenta. Ali, glavna opoziciona koalicija najavljuje da će bojkotovati ceremoniju, tvrdeći da to nije po ustavu.

Izvor:Tanjug,Blic.rs

Portal Analitika