Svijet

NASA: Nešto čudno se događa sa Suncem(VIDEO)

083sun
NASA-ini naučnici tvrde kako bi ova godina trebalo da predstavlja vrhunac jedanaestogodišnjeg ciklusa solarne aktivnosti, ali iznenađeni su aktivnošću koja je niža od očekivane. Naime, broj sunčevih pjega je daleko manji, a solarne baklje nisu toliko učestale.

NASA: Nešto čudno se događa sa Suncem(VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Na slici Sunčeve strane koja je okrenuta prema Zemlji, snimljenoj 28. februara, vidi se tek nekoliko sunčevih pjega, a uobičajeno je da na spomenutom vrhuncu aktivnosti ta strana bude mnogo aktivnija. 

Međutim, Din Pasnel iz centra za svemirske letove Godard tvrdi da je ovo zatišje i da vrhunac aktivnosti tek dolazi. On smatra da ovo jeste solarni maksimum ali da je riječ o netipičnom ponašanju Sunca i da je uobičajeno da solarna aktivnost varira u ciklusu. 

Solarni ciklusi u stvarnosti nisu savršeno pravilni, a promjene sunčevih pjega mogu potrajati i do 13 godina. Isto tako, amplituda solarnog ciklusa može da varira, jer su neki maksimumi slabiji, dok su drugi jači. 

Pasnel je takođe primijetio i kako su posljednja dva solarna maksimuma, 1989. i 2001. godine, imala ne jedan, nego dva solarna maksimuma. To je za rezultat imalo mini ciklus unutar samog solarnog ciklusa, koji je trajao oko dvije godine. Vrlo je moguće da se ista stvar dešava i sada, zaključio je on.

Izvor.DNEVNIK.HR,B92

Portal Analitika