Abiznis

Bojanović: Vlada nema para za obećane plate radnicima Rudnika boksita

boksitiok
S
amostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita najavio je okupljanja svih radnika u ponedjeljak ispred upravne zgrade kada će odlučiti o daljim potezima zbog obećanih a neisplaćenih zarada.

Bojanović: Vlada nema para za obećane plate radnicima Rudnika boksita
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik samostalnog sindikata Borisav Bojanović saopštio je tu odluku nakon sastanka u Podgorici sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i Vladinim predstavnicima u Odboru direktora Boksita koji su im saopštili da nema para za plate.

„Vlada trenutno nema novca za dvije tražene plate rudarima, a mi smo samo tražili pozajmicu, jer se potpisivanje ugovora sa mađarskom kompanijom MAL očekuje naredne sedmice, kazao je Bojanović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Samostalni sindikat podržava radnike koji su ušli u zgradu, ali pitanje je da li takvo iskazivanje protesta treba u trenutku kada je u toku potpisivanje novih kupoprodajnih ugovora.

„Sad će se Mađari, Poljaci i bilo koji drugi potencijalni kupac rude zapitati šta to rade rudari i treba li sa njima ugovarati poslovnu saradnju“, kazao je Bojanović.

Podpredsjednik Sindikata Ratko Bašović ukazao da je neko zatajio u Ministarstvu ekonomije i Vladi.

„Obećani novac za septembarsku i oktobarsku platu očekivao se od ugovora s mađarskom kompanijom MAL, koji je trebao da bude potpisan 5.marta, a obzirom da to nije realizovano, jasno je da je propust napravljen“, kazao je Bašović.

Prema njegovim riječima, rudari su opravdano revoltirani, jer su ponovo ostavljeni na milost i nemilost i ne znaju kako će prehraniti porodice. Zbog toga će od ponedjeljka možda uslijediti i masovniji protesti“, najavio je Bašović.

Radnik proizvodnje Nikola Žugić istakao je da je Samostalni sindikat imao uvjeravanja predstavnika Vlade da će se do petka isplatiti dvije zarade.

„Protekle dvije sedmice obilazili smo nadležne iz Vlade, borili se za te dvije plate, ali ne znam koliko će nam dobra donijeti zauzimanje upravne zgrade, jer u njoj možemo biti stotinu dana i niko nam se neće okrenuti. Izbori su u Nikšiću, ne želimo da nas uvuku u politiku, ali zato treba u ponedjeljak da se okupimo, budemo jedinstveni i da odlučimo šta nam je činjeti, jer ovih dana se odlučuje o sudbini Rudnika boksita“, rekao je Žugić.

On je kazao da je ubijeđen da neko čeka samo jedan pogrešan potez rudara i da zatvori Rudnike boksita.

Predstavnici Samostalnog sindikata kazali su da su ih zaboljele optužbe grupe od oko 50 radnika koji su danas ušli i blokirali upravnu zgradu da nijesu dovoljno uradili za rudare.

„Zaboravili su da smo organizovali brojne proteste, zatvaranje u jamu Biočki stan, zauzimanje upravne zgrade u trajanju od 75 dana, da smo spriječili otkaz Kolektivnog ugovora, kao i uvođenje stečaja i uspijevali dvije godine obezbijediti plate“, kazali su predstavnici samostalnog sindikata.

Izvor: MINA – BUSINESS

Portal Analitika