Abiznis

Pale cijene nafte

083nafta
C
ijene barela nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima, usljed neočekivano obilnog snabdijevanja sa Sjevernog mora i članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Pale cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 1,25 USD, na 109,9 USD. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 30 centi nižoj cijeni od 91,26 USD. U četvrtak je barel zaključio trgovanje u plusu većem od jednog USD zbog neočekivanog smanjenja broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Analitičari tumače izrazitiji pad cijena očekivanjem obilnijeg snabdijevanja, s obzirom na skorašnje ponovno pokretanje važnog naftovoda u Sjevernom moru i povećano snabdijevanje iz članica OPEC-a u ovom mjesecu, prenosi SEEbiz.

Naftovod u Sjevernom moru zatvoren je prošle subote zbog izlivanja nafte, a Machacek ukazuje i na neočekivano opsežan proizvodni program u jednom polju u Sjevernom moru.

Dodatni pritisak na cijenu predstavlja i prognoza britanske konsultantske kuće Oil Movements da će pomorski izvoz nafte iz članica OPEC-a, isključujući Angolu i Ekvador porasti u četiri sedmice zaključno sa 23. martom, za 420 hiljada barela dnevno.

Analitičari ukazuju i na rasprodaju na tržištima roba uopšteno, s obzirom no to da su se ulagači u potrazi za većim prinosima okrenuli tržištima dionica. U petak su svjetska tržišta dionica dostignula najviši nivo od juna 2008.

"Izdašna likvidnost na tržištima slijeva se na tržišta dionica, roba nije privlačna", tumači strateg iz Saxo Banka, Ole Hansen.

Podršku naftnim tržištima nijesu pružili ni najnoviji, relativno pozitivni podaci iz Kine koji su pokazali skok izvoza u januaru i februaru 23,6 odsto.

“Vjerovatno još postoje određene bojazni u vezi sa Kinom", ocijenio je Hansen.

Kineski uvoz sirove nafte u februaru je pao gotovo devet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, iako analitičari upozoravaju da je u prošloj godini dnevni uvoz bio vrlo visok i iznosio je 5,95 miliona barela.

OPEC je odvojeno na svojim internet stranicama objavio da je cijena referentne korpe njeve nafte u četvrtak iznosila 107,31 USD, što znači da je bila 33 centa niža nego prethodnog dana.

Izvor. MINA-BUSINESS

Portal Analitika