Društvo

Ubijen Anton Stanaj

0803antonstanajPodgorički biznismen Anton Stanaj (44) ubijen je danas u Sudanu. “Porodica Stanaj i kompanija Rokšped sa tugom i žaljenjem obavještavaju javnost da je Anton Stanaj tragično preminuo u Sudanu dana 08.03.2013“, kaže se u kratkom saopštenju porodice Stanaj koje je objavljeno na portalu "Vijesti".

Ubijen Anton Stanaj
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se napominje da je Anton Stanaj kraći period tokom posljednje godine boravio u Sudanu, bez preciziranja poslovne djelatnosti kojom se bavio u toj državi sjeverne Afrike. “Ova informacija nas je sve teško pogodila pa vas molimo za razumijevanje da o tragičnom slučaju ne dajemo šire informacije", navodi se u saopštenju za medije porodice Stanaj.

Pokojni Anton Stanaj bio je jedan od osnivača porodičnog preduzeća “Rokšped”, ovlašćenog uvoznika više jakih međuarodnih duvanskih brendova. “Rokšped” je jedno vrijeme posjedovao i lanac bezninskih pumpi koje je prodao ruskom naftnom magnatu “Lukoil”. Osim što je uvoznik duvanskih proizvoda, kompanija “Rokšped”  je vlasnik lanca maloprodajnih objekata širom Crne Gore i jedini je distributer dnevne i eriodične štampe u Crnoj Gori.

Javnosti u regionu  ime Antona Stanaja postalo je poznato 2007. godine nakon akcije hapšenja na terminalu Aerodroma Beograd. Nakon četvorogodišnjeg pritvora i kasnijeg sudskog procesa, Specijalni sud u Beogradu osudio je Stanaja, kao vođu kriminalne grupe, na šest i po godina zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dinara (oko 100.000 eura) zbog krivičnog djela šverca cigareta, a ostalih 26 članova njegove grupe na kazne u rasponu od uslovne kazne do pet godina zatvora. Tada je Stanaju u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, od 13. septembra 2007. godine, a sud je prihvatio njegovo jemstvo od 400.000 eura i Stanaj je pušten da se brani sa slobode. Od tada se nije pojavljivao u javnosti.

Portal Analitika