Društvo

Na UDG-u održano predavanje glavnih pregovarača Crne Gore i Islanda

083udg1
G
lavni pregovarači Crne Gore i Islanda, ambasador Aleksandar Andrija Pejović i Stefan Haukur Johaneson, održali su danas na Univerzitetu Donja Gorica predavanje za studente i članove pregovaračke strukture.

Na UDG-u održano predavanje glavnih pregovarača Crne Gore i Islanda
Portal AnalitikaIzvor

Glavni pregovarači su predstavili uporedna iskustva u pregovaračkom procesu dvije države. Ambasador Pejović je ukazao da i pored razlika u modelu procesa pristupanja dvije države, postoje i značajne sličnosti koje otvaraju prostor za uspješnu saradnju i razmjenu iskustva. Istakao je da Island predstavlja dobar primjer za Crnu Goru u procesu pristupanja EU.

Glavni pregovarač Islanda Johaneson je predstavio strukturu i tok pregovaračkog procesa te države. Naglasio je da obje države pripadaju evropskoj porodici, i da će članstvo u Uniji donijeti brojne koristi građanima, prije svega u pogledu ekonomskog razvoja.

Ukazao je na važnost uključivanja u međunarodne organizacije za pospješivanje procesa evropske integracije, posebno u pogledu usklađenosti domaćeg zakonodavstva s propisima Evropske unije.

083udg2

 

Portal Analitika