Abiznis

Susret Gvozdenović-Vrbenski: Proces regularizacije otvoriće prostor za primjenu mjera

083gv
P
rocesom regularizacije neformalnih naselja otvoriće se prostor za nova radna mjesta i primjenu mjera energetske efikasnosti na velikom broju objekata, zaključeno je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa koordinatorom Sistema UN i stalnim predstavnikom UNDP u Crnoj  Gori Rastislavom Vrbenskim.

Susret Gvozdenović-Vrbenski: Proces regularizacije otvoriće prostor za primjenu mjera
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP zajednički su implementirali pilot projekat koji se bavi primjenom mjera energetske efikasnosti u procesu regularizacije objekata u tri opštine  - Žabljak, Bijelo Polje i Bar. Rezultati su potvrdili da je ovakav pristup regularizaciji opravdan, i može donijeti značajne ekonomske benefite kako samoj državi i privredi, tako i kvalitetu života stanovništva. Takođe, nije zanemarljiv uticaj na životnu sredinu koji se ogleda kroz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Naime, rezultati Projekta su pokazali da bi, u prosjeku, rekonstrukcijom objekata u Crnoj Gori, moglo da se dostigne i do 60% uštede u potrošnji energije, što može dovesti do perioda povraćaja investicija do 6 godina.

Takođe, razgovarano je i o nastavku saradnje Ministarstva i UNDP u pravcu izrade dodatne studije koja će se baviti međunarodnim iskustvima u regularizaciji objekata u kontekstu energetske efikasnost.

Konstatovano je i da proces regularizacije, koji podrazumijeva uvođenje evropskih standarda življenja kroz rekonstrukciju objekata, energetske preglede, nadzor i dr. ima veliki potencijal za nova zapošljavanja.

Na kraju sastanka, dogovorene su i zajedničke aktivnosti u okviru planiranog projekta za razvoj Karbon neutralnog turizma u Crnoj Gori, koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova i razvoj održivog turizma uz očuvanje i zaštitu životne sredine. Sprovođenje Projekta daće značajan doprinos unaprjeđenju kvaliteta usluga u ovoj oblasti.

Portal Analitika