Društvo

Koncentracija čestica u TE Pljevlja ispod EU standarda

08tepljevljaok
E
lektroprivreda je, finalnom rekonstrukcijom elektrofiltera u TE 'Pljevlja', smanjila koncentraciju čestica u dimnim gasovima na svega 20-25 miligrama po metro kubnom, što je znatno ispod EU standarda koji propisuju graničnu vrijednost od 50 mg/3, saopšteno je Portalu Analitika iz EPCG.

Koncentracija čestica u TE Pljevlja ispod EU standarda
Portal AnalitikaIzvor

“Rekonstrukcijom i zamjenom elektrofilterskog postrojenja u TE Pljevlja 2008 i 2009. godine, koja je koštala 10 miliona eura, stanje životne sredine u Pljevljima sa stanovišta količine praškastih materija emitovanih na dimnjaku Termoelektrane u vazduh, je poboljšano. Emisija čvrstih čestica iz dimnih gasova  pri radu termoelektrane se smanjila skoro dvadeset puta u odnosu na period prije 2008, dakle sa oko 400 mg na oko 50 mg po metru kubnom, što je evropski standard. Ovih dana, nakon dodatnih intervencija na elektrofilteru, emisija je i znatno ispod ovog evropskog standarda i iznosi 25 mg/m3.  EPCG planira da u bliskoj budućnosti preduzme dalje mjere zaštite vazduha koji obuhvata gradnju postrojenja za prečišćavanje dimnih gasova tj. za odsumporavanje i denitrifikaciju što je sljedeći korak na putu ka dobijanju integrisane dozvole za rad. Ovaj posao je značajan ne samo sa aspekta zaštite vazduha,  već i visine investicije”, naglašava se u saopštenju.

Kako se dodaje,  EPCG intenzivno radi na sprovođenju projekta drugog bloka TE Pljevlja i  spajanju EPCG i Rudnik uglja, kao prioritetnog uslova za izgradnju ovog objekta.

- Izgradnjom drugog bloka termoelektrane riješiće se svi preostali ekološki ciljevi, a planiranom  toplifikacijom  grada zaustaviće se, indirektno, veliki negativni uticaj četrdesetak gradskih kotlarnica na kvalitet vazduha u gradu”, ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika