Abiznis

Kavarić: EPCG je značajniji resurs od KAP-a

08vladimirkavaricok
M
inistar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je, gostujući u emisiji ‘’Živa istina’’ Atlas TV i Antene M, da nije siguran da će u Skupštini konsenzusom biti donijeta odluka u vezi sa konačnim rješenjem za  Kombinat aluminijuma. On je ocijenio da je EPCG mnogo značajniji resurs nego industrijska proizvodnja u KAP-u i da zbog toga mora da bude dodatno zaštićena.

Kavarić: EPCG je značajniji resurs od KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

”Imamo vrlo širok konsenzus oko toga da KAP treba da radi, ali nijesam siguran da li ga imamo i da li ćemo ga imati po pitanju konkretnih rješenja, jer je u parlamentu bilo puno različitih opcija i razmišljanja koja je opcija najbolja u funkciji osnovnog cilja, a koja neće ugroziti EPCG”, naveo je Kavarić.

Uvjeren je da odluka u vezi sa isporukom struje KAP-u mora naići na odobravanje većine poslanika.

“ Ne treba da zaboravimo da svaki koncept održivosti KAP-a prije svega podrazumijeva rješenje održivosti električne energije. Mislim da po tom pitanju makar mora biti konsenzus u parlementu, jer KAP-a nema bez održivog rješenja po pitanju električne energije, a sa druge strane EPCG je mnogo značajniji resurs nego što je industrijska proizvodnja u KAP-u i mislim da zbog toga treba da bude dodatno zaštićena. ’’

Kavarić kaže da je posljednjim prijedlogom Vlada ispunila sve skupštinske zaključke usvojene prije godinu.

’’Ukoliko se prihvati naš model, mi preuzimamo potraživanja KAP-a i na tom nivou otpisujemo poreska potraživanja prema EPCG, i dobijamo ugovor koji treba da ima ekonomski značaj kao i dio koji se odnosi na otpis potraživanja. Iz Brisela neće biti zamjerki u vezi sa Kombinatom- oni su svjesni da se država neće tako lako odreći industrijske proizvodnje i uvijek ostavljaju vremenski prostor u kome država treba da omogući industrijama da se prestrukturiraju,  Ovaj model održivosti KAP-a mislim da je prihvatljiv za EU’’, ističe Kavarić.

Ministar očekuje da KAP bude tema u Skupštini nakon izbora u Nikšiću i Andrijevici.

Portal Analitika