Muzika

Festival INmusic seli u Sloveniju zbog PDV-a?

0803inmusic
Zagrebački muzički festival INmusic, iako dobija sve više pohvala svjetskih medija kao regionalni događaj koji ne bi trebalo propustiti, mogao bi da se preseli u Sloveniju po ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, i to zbog visokog PDV-a na ulaznice, prenosi SEECult.

Festival INmusic seli u Sloveniju zbog PDV-a?
Portal AnalitikaIzvor

Organizatori INmusica najavili su mogućnost da osmo izdanje festivala sa Jaruna odu u slovenačke Brežice zbog nevoljnosti Ministarstva finansija Hrvatske da prihvati prijedlog Ministarstva kulture i smanji stopu PDV-a na ulaznice sa 25 na pet odsto. Prema navodima organizatora, nakon ulaska Hrvatske u EU, „biće mnogo konkurentnije preseliti taj festival u Brežice, jer u Sloveniji PDV na ulaznice za događaje u kulturi iznosi 8,5 odsto“.

- Tek predstoji borba za ravnopravan položaj koncertnih organizatora s pozorištima i bioskopima, na čije će se ulaznice primjenjivati povlašćena stopa PDV-a kako bi koncertna ponuda u Hrvatskoj zadržala postojeći nivo, a Hrvatska status atraktivne koncertne destinacije - naveli su organizatori INmusica, dodajući da bi zbog niza pohvala koje dobija, „bila prava šteta da taj festival prestane da bude hrvatski“.

Podsjećamo, festival bi trebalo da bude održan od 24. do 26. juna na Jarunu. Za ovogodišnje festivalsko izdanje već su svoje gostovanje potvrdili „Arctic Monkeys“, „Bloc Party“, Igi Pop i „The Stooges“, NOFX, „Airbourne“...

INmusic, najveći muzički događaj na otvorenom u Hrvatskoj, privukao je 2012. godine trodnevnim programom oko 50.000 posjetilaca. Ugostio je pedesetak izvođača iz regiona i svijeta, među kojima su bili „Franz Ferdinand“ i „New Order“.

Foto: tisakmedia.hr

Portal Analitika