Svijet

Čaves na odru još sedam dana nakon sahrane

caves
P
rivremeni predsjednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je danas da će tijelo preminulog predsjednika Uga Čavesa, čija će zvanična državna sahrana biti održana sjutra, potom biti izloženo na odru još sedam dana.

Čaves na odru još sedam dana nakon sahrane
Portal AnalitikaIzvor

Tijelo Uga Čavesa biće balsamovano "kako bi narod Venecuele mogao vječno da ga gleda", kazao je Maduro, ističući da će Čavesovo tijelo, nakon državne sahrane, biti izloženo na odru još sedam dana, kako bi Venecuelanci koji čekaju u dugim kolonama mogli da ga vide, prenosi Rojters.

Do sada je više od dva miliona Venecuelanaca odalo posljednju poštu Čavesu u Vojnoj akademiji u Karakasu, gdje će se kovčeg s posmrtnim ostacima nalaziti do sahrane, kojoj će, prema Madurovim rečima, prisustvovati više od 30 šefova država ili vlada iz cijelog svijeta.

Ljudi su čekali u dugim redovima ispred zgrade vojne akademije da bi posljednji put vidjeli svog vođu, a svi, od visokih zvaničnika do vojnika i stanovnika sirotinjskih četvrti, poručuju da Čavesova socijalistička revolucija neće umrijeti i da će na novim izborima podržati njegovog nasljednika, vršioca dužnosti predsjednika Nikolasa Madura.

Čaves je u jednostavan drveni kovčeg, sa staklenim poklopcem, prekriven cvijećem i zastavom Venecuele, položen u vojnoj uniformi i s prepoznatljivom crvenom beretkom na glavi, poput one koju je nosio tokom govora iz 1992. godine, koji je obilježio početak njegove političke karijere, nakon što je predvodio vojni puč.

 

(blic.rs)

Portal Analitika