Svijet

Svih 115 kardinala stiglo u Vatikan

kardinali
U
Vatikanu se okupilo svih 115 kardinala koji treba da izaberu novog papu.

Svih 115 kardinala stiglo u Vatikan
Portal AnalitikaIzvor

Vijetnamski kardinal Žan-Batist Fam Min Man pridružio se svojim kolegama u diskusijama koje se vode u Vatikanu bez prisustva javnosti.

Njegovo prisustvo znači da se sada može odrediti datum konklave, odnosno izbora nasljednika Benedikta Šesnaestog, koji se povukao prošlog mjeseca nakon skoro osam godina provedenih na dužnosti.

On je prvi rimokatolički poglavar koji se, u periodu od 600 godina, sam povukao sa te dužnosti, podsjeća BBC.

Od ponedjeljka kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao "opšte kongregacije" prije početka konklave. Diskusije se odvijaju pod zakletvom tajnosti, ali italijanske novine su objavile detalje debate o problemima sa kojima se suočava crkva.

Reforma vatikanske birokratije, poznate kao Kurija, kao i Vatikanska banka su na dnevnom redu rasprave kardinala. Prošle godine evropski regulatori rekli su da banka ne čini dovoljno u borbi protiv pranja novca, dok je papin batler proslijedio povjerljiva dokumenta Vatikana medijima.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da svi kardinali treba da poštuju zavjet tajnosti. "Ako neko zna da bilo ko to krši, treba odmah da istupi", rekao je on na konferenciji za novinare.

Američki kardinali prekinuli su da održavaju dnevne konferencije za novinare nakon što su neki izrazili zabrinutost da je ugrožena tajnost skupa. Prema crkvenim zakonima, kardinali treba do 20. marta da počnu konklavu, odnosno izbor novog pape.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.

Tokom mandata Benedikta Šesnaestog Katoličku crkvu potreslo je više skandala zbog toga što su sveštenici seksualno zlostavljali djecu.

Postoje i velike tenzije između tradicionalista i reformista u vezi sa pitanjima kao što su celibat, prava homoseksualaca i uloga žena.

(klix.ba)

Portal Analitika