Društvo

BURIĆ: Prilikom gradnje, ne konsultuju geologe, pa se kuće urušavaju u klizištima i erozijama

mihailook
P
rofesor Mihailo Burić kaže da se posljednjih godina prilikom gradnje, uopšte ne konsultuje geološka struka.

BURIĆ: Prilikom gradnje, ne konsultuju geologe, pa se kuće urušavaju u klizištima i erozijama
Portal AnalitikaIzvor

“Geologija je  u zadnje  vrijeme jako zanemarena. U gradnji objekata, kuća i vikendica, u pojedinim područjima se uopšte  ne vodi računa, niti o nosivosti, niti o stabilnosti terena. Na terenima od mlađih laporaca i od stranih škriljaca takvih potencijalnih klizanja ima i to geolozi dobro znaju”, kaže poznati crnogorski geolog, komentarišući posljednji slučaj erozije koja je uništila više vikendica u Kručima kod Ulcinja.

Profesor Burić kaže da svako područje i teren na kojem se gradi mora biti detaljno geološki snimljeno i ispitano, kako bi bila predložena adekvatna priprema terena.

Sagovornik Portala Analitika  objašnjava da postoje tri vrste terena na kojima se samo uslovno moće, ili se uopšte ne može graditi.

“Kritični su mlađi laporci, škriljci i mlađe kvartalne stijene,koje mi nazivamo drobine ili sipari.  Gradnja na mlađim laporcima i škriljcima mora biti detaljno i stručno isplanirana, a na drobinama je nemoguća, pogotovo ako je na strminama, kao što je slučaj iznad Svetog Stefana”.

Objašnjavajući uzročno-posljedične veze između nestručne gradnje i erozija koje se dešavaju,  Burić potvrđuje da nestručna gradnja pospješuje erozivnost, te da može da “isprovocira samo uslovno stabilan teren”.

“U takvim uslovima, zbog uticaja voda, smanjuje se ugao unutrašnjeg trijenja u stijenama, i dolazi do klizanja terena”, kaže profesor Burić.

On zaključuje da bi stručnjaci trebalo da ukažu, da su dužni da upozore na sve ove aspekte kada se izdaju urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju objekata na takvim terenima.

Portal Analitika