Društvo

Antena M: Biodizel “Vukpetrola” - jeftin i opasan!

252gorivo
N
a benzinskoj pumpi Vuk petrol, u Kotoru, odnedavno možete sipati u vaš automobil biodizel, saznaje radio Antena M.

Antena M: Biodizel “Vukpetrola” - jeftin i opasan!
Portal AnalitikaIzvor

Biodizel je na Zapadu obavezna ponuda na pumpama. Pošto je zamjena za fosilna goriva, skuplji je od svih vrsta dizela koje imamo u Crnoj Gori. Odnedavno, međutim, gorivo pod oznakom “Biodzel” toči kotorski “Vuk petrol” i to po cijeni iz snova - euro i deset centi za litar!?

Tragom sumnji slušalaca Antene M, da su u svoje automobile sipali jeftino, ali, možda, štetno gorivo, novinari pomenutog radija su krenuli u potragu za činjenicama i došli do alarmantnih saznanja.

Za početak - naši propisi ne poznaju Biodizel. Ministarstvo ekonomije tek priprema zakon koji će obavezati trgovce da do 2020. barem deseti dio njihove ponude čine biogoriva, u koja spada i Biodizel. Ali pravi - onaj koji vlasnici automobila u EU plaćaju najskuplje!

Vukpetrolov biodizel, očigledno, sa evropskim ima zajedničko - samo ime.

U pisanom odgovoru Anteni M, iz kompanije objašnjavaju da svoj novi proizvod prodaju uz istaknuto upozorenje da “biodizel nije kvaliteta eurodizela”!

Što je bitno različito od onoga što im je, kako je rečeno Anteni M, naložilo Ministarstvo ekonomije. U tom ministarstvu znaju da Vukpetrol ne prodaje pravi biodizel i da nije pogodan za automobile, jer ima znatno veću količinu vode, nego je pogodan samo za traktore!

Htjeli su da zabrane prodaju, međutim, s obzirom na to da smo otvoreno tržište, nijesu mogli, pa su naložili da pored oznake BIODIESEL stoji obavještenje da nije pravi i da je pogodan samo za - traktore! Takve oznake, međutim, na pumpi na Barutani - nema.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Podgorici Danilo Nikolić kaže da pravi BIODIESEL smije jedino da se sipa u automobile koji su mu prilagođeni i objašnjava njegov sastav:

- Po evropskim standardima dizel goriva dozvoljeno je do 7% učešća Biodizela u dizel gorivu. Do tog iznosa proizvođači vozila garantuju da taj sadržaj neće štetiti sistemu dovoda goriva i samom motoru. Sve preko toga - garancija ne važi.

Ukoliko ga ipak sipate u motor u koji ne bi trebalo, samo neki od štetnih efekata su: hladni start, manja toplotna moć motora (zimi neće da upali), korozija motora, stvaranje mikroorganizama koji mogu da začepe odvod motora. Još gore je to što posljedice nijesu vidljive odmah, nego tek nakon određenog vremena.

Najgore je ako sipate biodizel koji nije pravi, poput onog iz Kotora, sa znatno većim udjelom vode - kaže Nikolić.

- Biodizel plus vlaga-idealno za razvoj mikroorganizama koji mogu da začepe filtere. A voda plus Biodizel to je tek idealno za razvoj mikroorganizama. Ako taj Biodizel stoji u rezervoaru malo duže onda se stvaraju mikroorganizmi. To ne može da se desi odmah. A voda smanjuje toplotnu moć goriva, može da ošteti sisteme dovoda goriva i pumpu za ubrizgavanje goriva. Štetnija je ta voda nego Biodizel.

Nakon informacija da sipanje jeftinog goriva u automobil može nakon nekoliko mjeseci da vas skupo košta, iz Antene M su pokušali da kontaktiraju nadležnu inspekciju. Saznali su - da takve nema.

Iz uprave za inspekcijske poslove kazali su da ta oblast još nije zakonski uređena. Naprosto - ne postoji nadležna inspekcija kojoj se neka osoba može obratiti kako bi izašli na lice mjesta i provjerili sastav sumnjivog goriva.

Portparol Uprave Iva Čukić:

- Zakonom o zaštiti vazduha definisan je isključivo proaktivni nastup ekološke inspkcije, a to podrazumijeva samo praćenje kvaliteta goriva u okviru godišnjeg programa praćenja kvaliteta vazduha. U vezi sa tim, Uprava za inspekcijske poslove inicirala je kod nadležnih organa postupak definisanja pravnog okvira kojim bi se regulisao nadzor nad tržištem goriva uključujući i po inicijativama pravnih i fizičkih lica. Time će se regulisati i nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.

Da bi kompletirali sliku, iz Antene M su provjerili i kako je kotorski biodizel tako jeftin? Vukpetrol ga uvozi pod tarifnim brojem koji označava ''ostalo'', iako postoji karakterističan broj za Biodizel. Tako, kotorska kompanija ne plaća akcize, a plaća manji iznos PDV.

Inače, nabavljaju ga od fabrike Ekolodžika iz Srbca u Republici Srpskoj, koja, kako tvrde, ima sertifikat.

U Vukpetrolu ističu da je robu kontrolišu prilikom carinjenja i da posjeduju potvrdu kvaliteta, te da robu testira akreditovano preduzeće Intra doo iz Podgorice.

Portal Analitika