Abiznis

Mojkovac: Pripreme za otvaranje biznis zone u završnoj fazi

mokovac08
P
otencijalni investitori će, kako je planirano, do početka maja znati kakve ih olakšice čekaju i koje uslove oni treba da ispune kako bi dobili lokaciju u budućoj biznis zoni u Poljima, koja će se prostirati na površini od pet hektara, pored regionalnog puta Mojkovac-Đurđevića Tara - rekao je Pobjedi predsjednik opštine Dejan Medojević.

Mojkovac: Pripreme za otvaranje biznis zone u završnoj fazi
Portal AnalitikaIzvor

- Sekretarijat za uređenje prostora i održivi razvoj radi na pripremi odluke i preciziranju olakšica, od komunalija do vrlo povoljnih lokalnih naknada za potencijalne investitore u budućoj biznis zoni. Odluku o izmjeni prostorno-urbanističkog plana, što je bila osnovna pretpostavka za proglašenje biznis zone, već smo donijeli. Pored toga, posebna komisija radi na utvrđivanju rokova za pripremu dokumentacije za investitore. Naša je procjena da ćemo do maja, kada se radi o papirologiji, imati sve pripremljeno za buduće ulagače - kazao je Medojević.

Plan o otvaranju biznis zone bio je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se opština kreditno zadužila 300.000 eura i početkom minule jeseni kupila imovinu bivšeg poljoprivredno-trgovinskog preduzeća „Bojna Njiva“, u čijem sastavu je bilo i zemljište u Poljima.

- Vjerovali smo, u početku, da će pripreme za otvaranje biznis zone ići znatno brže, ali nije sve bilo kako smo očekivali. Procedura odobravanja kredita malo se odužila, a potrošili smo i dosta vremena na pripremi dokumentacije o imovini i njenom prevodu na opštinu, što će biti završeno tokom naredne sedmice. Znam i da je nekoliko potencijalnih investitora, među kojima ima i onih sa strane, ne mogu reći o kome se sve radi, jer još nemamo ništa konkretno, očekivalo da će sve ići brže. Ipak, mislim da nijesmo mnogo izgubili i da će biznis zona dati ono što se od nje očekuje, a to su zapošljavanje i doprinos ekonomskom razvoju - istakao je Medojević.

On je dodao da ne sumnja da će biznis zona ispuniti ta očekivanja jer će ona, u skladu sa preporukama Ministarstva ekonomije, pored olakšica sa državnog nivoa dati investitorima i značajne lokalne povoljnosti za poslovanje.

Uslovi i olakšice

Osnovni uslov za dobijanje lokacije u biznis zoni, što će podjednako važiti za lokalne, crnogorske i investitore iz inostranstva, biće zapošljavanje lokalne radne snage, i to ne malog broja.

- Neko ko planira da zaposli dva-tri radnika teško da će moći da dobije ulaznicu za zonu. Svaki investitor će, dakle, morati da izađe sa konkretnim podatkom o broju zapošljenih, i to će biti presudno - rekao je Medojević.

Kada su u pitanju olakšice, on tvrdi da će one biti brojne i omogućiće firmama u biznis zoni znatno povoljnije uslove za poslovanje, nego što bi ih imali van nje.

- Ne mogu sada govoriti konkretno o povoljnostima, jer su te mjere u pripremi. Mogu samo reći da će biti izuzetno privlačne za svakog investitora - kazao je Medojević.

On je dodao da će biznis zona, sa svim povoljnostima i uslovima, uskoro biti predstavljena potencijalnim ulagačima.

Portal Analitika