Društvo

Danas je 8. mart

8mart
M
eđunarodni Dan žena je dan posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima.

Danas je 8. mart
Portal AnalitikaIzvor

Što zapravo predstavlja Osmi mart?

Početak obilježavanja Osmog marta kao Dana žena povezan je sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj.

Jedan takav protest održan je 8.marta 1857. u Njujorku . Protestantkinje su bile napadnute i rastjerane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog mjeseca, dvije godine kasnije.

Iz godine u godinu, uslijedili su novi protesti na ovaj dan. Posebno se istakao protest iz 1908, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtjevajući pravo glasa, kraće radno vrijeme i bolje plate.

Druga Internacionala (organizacija socijalista i radničkih partija) je 1910. organizovala prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu. Tada je proglašen Međunarodni dan žena, koji je predložila ugledna njemačka socijalistkinja Klara Cetkin.

Sljedeće, 1911. godine, ovaj dan je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Osmi mart je prihvaćen kao Međunarodni dan žena 1917. godine.

Praznovanje u svijetu

Na sjevernoj hemisferi, Osmi mart se slavi kao prvi proljećni praznik, jer se tamo prvi dan marta uzima za početak proljeća.

U Italiji, na ovaj dan, muškarci ženama poklanjaju mimoze. Žute mimoze i čokolada su takođe dva najzastupljenija dara u Rusiji i Albaniji.

U Poljskoj, na Međunarodni dan žena se organizuje marš feministkinja.

U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji ,Brazilu, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Poljskoj, Bugarskoj, preovladava običaj da se ženi pokalnja cvijeće. Đaci, takođe spremaju poklon za svoje učiteljice.

U zemljama kao što je Portugal ili Rumunija, običaj je da žene prave svoju samo žensku zabavu.

Godine 2005. u Velikoj Britaniji, ovaj dan je proglašen za državni praznik.

Proslava Međunarodnog dana žena 4.marta 2007. je pokrenula nasilje u Teheranu, kada je policija pretukla na hiljade okupljenih muškaraca i žena.

Osmi mart danas izgubio svoje pravo značenje

Društveni kontekst, političke okolnosti, stepen razvijenosti države, odnosi među polovima i odnosi moći, duboko su upleteni u obilježavanje Osmog marta.

U većini zemalja, kao što je slučaj i kod nas, Dan žena je izgubio svoju političku notu, svoj pravi značaj i postao je jednostavno, prilika da muškarci izraze svoju ljubav prema bliskim ženama.

Na žalost, ovaj dan je jedina prilika kada se mnogi sjete da iznenade i daruju nešto svojim ljepšim polovinama.

Za prodavce Dan žena je odličan dan za zaradu, a za žene dan kada očekuju ljubav i pažnju.

Iz istorijskog konteksta gledano Osmi mart simbolizuje buđenje ženske svijesti, dan kada su žene zatražile svoje pravo glasa, izjednačavanje sa muškim polom, dan protesta i političkog aktivizma žena, koji ni do današnjeg doba nije prestao.

Ipak, danas je sasvim očigledna komercijalizacija Dana žena, jer dovoljno je sagledati širok asortiman kojekakvih proizvoda u formi poklona namjenjen "samo" ženi, zatim raznoliku ponudu u turističkim agencijama povodom ovog "nazovi" praznika.

Osmi mart većina doživljava kao dan za ispunjavanje nametnutih formalnosti prema ženi koji je slavi kao slabu i nezaštićenu što je u osnovi kontradiktorno sa onim što ovaj dan predstalja.

Osmi mart je dan jake, osviješćene i nezavisne žene, a na žalost pretvorio se u paradu kiča i isforsirane pažnje.

CdM

Portal Analitika