Politika

DN: Crna Gora nije na crnoj viznoj listi

tanja_fajon08
I
zvjestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon za Dnevne novine je potvrdila da još traju pregovori o mehanizmu suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

DN: Crna Gora nije na crnoj viznoj listi
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer za DN kaže da broj azilanata iz Crne Gore trenutno ne bi opravdao ukidanje bezviznog režima. Naprotiv, to bi, poručuje on, neopravdano ograničilo slobodu putovanja za pouzdane putnike i otežalo poslovne kontakte.

Ambasador Fišer kaže da 2012 neke države članice Šengena bilježe porast zahtjeva za azil, iz Srbije i Makedonije posebno.

- Pošto je ovo očigledno zloupotreba zakona o političkom azilu, ministri unutrašnjih poslova tih šengenskih država članica koji su zaduženi za imigraciju sada razmatraju različite opcije zaustavljanja priliva ilegalnih ekonomskih migranata, jer to postaje sve veći ekonomski i socijalni teret za neke opštine u Njemačkoj i drugdje. Ukidanje bezviznog režima za građane zemalja iz kojih ovi azilanti potiču bilo bi posljednje sredstvo i moglo bi se sprovesti samo na osnovu konsenzusa svih država Šengena. Za sada još nijesmo dostigli tu tačku. Na vladama zemalja iz kojih potiču azilanti je da poboljšaju socijalnu integraciju i mogućnosti za zapošljavanje tih ljudi, koji uglavnom pripadaju etničkim manjinama - zaključio je Fišer.

 

Portal Analitika