Svijet

Otkrivena nova vrsta bakterije u misterioznom jezeru Vostok!

vostok08
R
uski naučnici vjeruju da su pronašli novu vrstu bakterije u misterioznim vodama jezera Vostok, koje se nalazi ispod leda na Antarktiku, prenose agencije.

Otkrivena nova vrsta bakterije u misterioznom jezeru Vostok!
Portal AnalitikaIzvor

Uzorci uzeti u maju 2012. godine sadrže bakteriju koja nije slična nijednoj poznatoj vrsti, izjavio je Sergej Bulat iz laboratorije ze genetiku na Institutu za nuklearnu fiziku u Sankt Peterburgu.

- Poslije isključivanja svih mogućih elemenata kontaminacije, pronađen je DNK koji nije blizak nijednoj poznatoj vrsti u globalnoj bazi podataka. Ovu živu vrstu smo nazvali neklasifikovanom i neidentifikovanom - izjavio je Bulat.

Ruski tim je prošle godine probušio led do jezera Vostok, za koje se vjeruje da je bilo izolovano više od milion godina, ali je ostalo u tečnom stanju.

Ovo je najveće subglacijalno jezero na Antarktiku i naučnici su odavno željeli da ispitaju njegov ekosistem. Ruski tim je probušio rupu dubine skoro četiri kilometra da bi uzeo uzorke.

Bulat je rekao da ovaj oblik bakterije ima DNK čiji je procenat sličnosti sa poznatim vrstama manji od 86 odsto. On je dodao da nije moguće utvrditi genetske pretke ove bakterije.

- Da je ovo pronađeno na Marsu, svi bi, bez sumnje, rekli da na Marsu ima života. Ali ovo je bakterija sa Zemlje - rekao je ruski stručnjak.

On je dodao da će novi uzorci vode biti uzeti iz jezera Vostok tokom nove ekspedicije u maju.

 

Portal Analitika