Abiznis

Poreska potraživanja mogu se naplatiti imovinom

euroijok
V
lada je danas usvojila Uredbu kojom je propisano da se poreska potraživanja mogu naplatiti imovinom obveznika.

Poreska potraživanja mogu se naplatiti imovinom
Portal AnalitikaIzvor

Uredbom je propisano da se poreska potraživanja mogu naplatiti imovinom poreskih obveznika, uz saglasnost Vlade, a na predlog Ministarstva finansija.

Na ovaj način, kako je saopšteno iz Vlade, omogućava se poreskim obveznicima, koji zbog ukupne ekonomske situacije i nelikvidnosti nijesu bili u mogućnosti da ispune poreske obaveze dospjele do 31. decembra prošle godine, da izmire dug i bez blokade računa nastave poslovanje.

Time će se postići i efikasnija naplata budžetskih prihoda.

Uredba o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom obveznika se odnosi na poreski dug koji prelazi 100 hiljada eura. Pod imovinom se podrazumijeva stambeno-poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat.

Vlada je usvojila i Informaciju o nesprovođenju odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Tim povodom naručioci javnih nabavki će u najkraćem roku sprovesti sva rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki i preko resornih ministarstava informisati Vladu o njihovom ispunjavanju.

Vlada je takođe zadužila nadležne organe da ispitaju eventualnu odgovornost institucija uključenih u postupak javnih nabavki za nesprovođenje odluka Državne komisije. U tom kontekstu je zaključeno i da treba dodatno analizirati postojeći zakonski okvir i sistemska rješenja kojima je regulisana ova oblast, kako bi se ubuduće otklonile sve nejasnoće koje otežavaju postupak javnih nabavki i dovode naručioce u problematičan položaj.

Konstatovano je da je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u međuvremenu ispunilo obavezu i sprovelo odluku Državne komisije.

Vlada je odložila za narednu sjednicu razmatranje Predloga nacionalnog plana razvoja Crne Gore od ove do 2016. godine, u cilju što podrobnijeg sagledavanja svih aspekata ovog značajnog strateškog dokumenta. (Mina business)

 

 

Portal Analitika