Politika

VLADA: Nebojša Kaluđerović nacionalni koordinator za NATO

okvlada
S
poljnopolitički savjetnik premijera Mila Đukanovića, Nebojša Kaluđerović imenovan je za nacionalnog koordinatora za NATO. Na današnjoj sjednici Vlade donesena je i odluka o formiranju Savjeta za članstvo u NATO.

VLADA: Nebojša Kaluđerović nacionalni koordinator za NATO
Portal AnalitikaIzvor

. U sklopu politike evroatlantske integracije, kao jednog od programskih prioriteta vanjske politike, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Izvještaj o sprovođenju trećeg Godišnjeg nacionalnog programa Crne Gore.

Izvještaj sumira postignute rezultate u realizaciji prioriteta trećeg Godišnjeg nacionalnog programa, koji su fokusirani na nastavak ključnih političkih, vojno - odbrambenih i bezbjednosnih reformi u cilju dostizanja NATO standarda. S tim u vezi, Vlada je donijela i Odluku o obrazovanju Savjeta za članstvo u NATO, kojim će rukovoditi predsjednik Vlade, a za nacionalnog koordinatora za NATO imenovan je Nebojša Kaluđerović, spoljnopolitički savjetnik predsjednika Vlade, saopšteno je iz Vlade.

Naplata imovinom poreskih obveznika: U okviru mjera za fiskalnu konsolidaciju, Vlada je donijela Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika. Uredbom je propisano da se poreska potraživanja mogu naplatiti imovinom poreskih obveznika, uz saglasnost Vlade, a na predlog Ministarstva finansija. Na ovaj način omogućava se obveznicima, koji zbog ukupne ekonomske situacije i nelikvidnosti nijesu bili u mogućnosti da ispune poreske obaveze dospjele do 31. 12. 2012. godine, da izmire dug i bez blokade računa nastave poslovanje, čime će se postići i efikasnija naplata budžetskih prihoda. Uredba se odnosi na poreski dug koji prelazi 100.000 eura, a pod imovinom se podrzumijeva stambeno-poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat.

Vlada je usvojila Informaciju o nesprovođenju odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Tim, povodom naručioci javnih nabavki će u najkraćem roku sprovesti sva rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki i preko resornih ministarstava, informisati Vladu o njihovom ispunjavanju.

Vlada je takođe zadužila nadležne organe da ispitaju eventualnu odgovornost institucija uključenih u postupak javnih nabavki za nesprovođenje odluka Državne komisije. U tom kontekstu je zaključeno i da treba dodatno analizirati postojeći zakonski okvir i sistemska rješenja kojima je regulisana ova oblast, kako bi se ubuduće otklonile sve nejasnoće koje otežavaju postupak javnih nabavki i dovode naručioce u problematičan položaj. Konstatovano je da je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u međuvremenu ispunilo obavezu i sprovelo odluku Državne komisije.

Vlada je odložila za narednu sjednicu razmatranje Predloga nacionalnog plana razvoja Crne Gore od 2013. do 2016. godine, u cilju što podrobnijeg sagledavanja svih aspekata ovog značajnog strateškog dokumenta, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika