Politika

Referendum za Tuzi najkasnije do septembra

oktuzi
K
onsultativni referendum za teritorijalnu promjenu za gradske opštine Tuzi biće održan najkasnije do kraja septembra, ukoliko bude usvojena studija opravdanosti osnivanja posebne opštine, odlučeno je danas na sjednici Skupštine Glavnog grada.

Referendum za Tuzi najkasnije do septembra
Portal AnalitikaIzvor

Skupština je usvojila, glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Bošnjačke stranke i nezavisnog odbornika Bobana Vujačića, Informacija o Inicijativi za raspisivanje konsultativnog referenduma za teritorijalnu promjenu za područje gradske opštine Tuzi, javlja MINA.

Uzdržani su bili odbornici Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene, Nove srpske demokratije, Demokratske srpske stranke, dok se predstavnici Socijaldemokratske partije nijesu izjašnjavali.

Informacijom je predviđeno da Studiju o opravdanosti osnivanja opštine Tuzi, bez koje se ne može organizovati referendum, pripremi najpovoljniji ponuđač koji bude izabran na tenderu 14. marta.

Nakon toga studija će biti prezentovana građanima i dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na saglasnost. Skupština Glavnog grada, nakon toga, u roku koji ne može biti kraći od 45, ni duži od 90 dana, treba da raspiše referendum.

Iz SNP-a ocijenili su da je tačka dnevnog reda u vezi informacije o inicijativi besmislena. „Informacija je suprotna zakonu i zdravom razumu jer nema incijative pa ne možemo o njoj raspravljati“, kazao je odbornik SNP-a Vladimir Vujović.

Prema njegovim riječima, ne postoji studija o opravdanosti promjene statusa gradske opštine Tuzi. „Inicijativa i studija se ne mogu razdvajati, a mišljenje o studiji mora dati MUP“, rekao je on.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša kazao je da su čelni ljudi Skupštine Tuzi podnijeli inicijativu u oktobru prošle godine. „Inicijativa je objavljena u medijima tako da nam ne manjka materijala za diskusiju. Studija će biti gotova do 14. marta“, naveo je on.

Obornik SNP-a, Aleksa Bečić, kazao je da DPS manipuliše građanima i tačku oko inicijative, koristi kako bi prikupila poene uoči predsjedničkih izbora.

„Ne sporimo da Tuzi treba da dobiju status samostalne opštine, ali treba sačekati mišljenje MUP-a na studiju o opravdanosti pa onda raspravljati“, kazao je on.

Bečić je ocijenio da je sjednica samo dnevno politička igra DPS-a i pokušaj da se kandidatu te partije na predsjedničkim izborima pomogne da prikupi glasove.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Đorđe Suhih rekao je da Skupština ne može donositi odluke o informaciji o inicijativi.

„Nećemo se izjašnjavati oko informacije jer o tome ne treba ni raspravljati. Inicijativu ćemo podržati i referendum je najmjerodavniji način da građani Tuzi iskažu svoju volju“, kazao je on.

Predsjednik gradske opštine Tuzi, Franjo Ljuljuđuraj, kazao je da nadležni u Glavnom gradu treba da poštuju interese građana Malesije.

„Inicijativa o referendumu je legalna i legitimna i donijeli su je odbornici Skupštine opštine Tuzi i dostavili je parlamentu Glavnog grada“, rekao je on.

Iz DF-a su poručili da se zalažu za decentralizaciju i da zbog toga Tuzi treba da budu saomostalna opština.

„DPS je ranije obećavao referendum u Tuzima, ali oni to odlažu jer u tom mjestu neće imati podršku na izborima“, kazao je odbornik Goran Radonjić.

Branka Bošnjak iz DF-a kazala je da DPS samo manipuliše manjinama. „DPS manjine posmatra samo kao brojke, a drugo ih ne zanima“, navela je ona.

Mugoša je na kraju sjednice poručio da DPS ne manipuliše već radi otvoreno i transparentno „Zahtjev o promjeni teritorijalnog stausa u Tuzima je opravdan i legitiman. Rasprava o informaciji o inicijativi nije višak i ulazimo u proceduru oko raspisivanja referenduma o čemu će Skupština Glavnog grada odlučiti“, kazao je on.

 

 

Portal Analitika