Politika

Vlahović: Znanje i mladi kao novi brend Crne Gore

0703vlahovic
Crna Gora želi da formira društvo zasnovano na znanju, i mladim ljudima stvori uslove da ostanu u svojoj zemlji i tu na najbolji mogući način primijene stečeno znanje, kazala je ministarka nauke dr Sanja Vlahović učestvujući danas na Međunarodnom ekonomskom kongresu u Berlinu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Vlahović: Znanje i mladi kao novi brend Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Skup u organizaciji Instituta kulturne diplomatije, a uz podršku njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i Parlamenta, od 6. do 10. marta će okupiti neka od najznačajnijih imena evropskog političkog i privrednog života, koji će raspravljati o stvaranju nacionalnog brenda u 21. vijeku, obrazovanju i razvoju mladih, i održivosti i klimatskim promjenama.

- Ministarka Vlahović govorila je u okviru prve sesije o nacionalnom imidžu Crne Gore kroz nauku i inovacije. Ona je istakla težnju da Crna Gora, pored izuzetnih prirodnih ljepota koje ima i po kojima je prepoznatljiva, formira društvo zasnovano na znanju, i mladim ljudima stvori uslove da ostanu u svojoj zemlji i tu na najbolji mogući način primijene stečeno znanje – kazala je Vlahović tom prilikom.

Ona je učesnike i goste Kongresa upoznala sa brojim projektima čijom realizacijom Crna Gora treba da dobije adekvatnu naučnu infrastrukturu i mrežu neophodnu za bolje povezivanje naše naučne zajednice, što je osnov za istinski napredak u  ovoj oblasti.

Kako se ističe u saopštenju iz Ministarstva nauke dostavljenom Portalu Analitika, na marginama skupa Vlahović je imala značajne bilateralne sastanake sa učesnicima Kongresa. U razgovoru sa direktorom Instituta za kulturnu diplomatiju Markom Donfridom, dogovoren je niz zajedničkih projekata za promociju nauke i razgovarano o mogućnostima saradnje na programima magistarskih i doktorskih studija iz oblasti kulturne diplomatije. Ona je takođe dobila poziv da postane član Savjetodavnog borda Instituta kulturne diplomatije, među čijim članovima su imena dr Erhard Busek, bivši vicekancelar Austrije, zatim Erki Tuomi, kao i ministar vanjskih poslova Finske, Iv Leterm, bivši predsjednik Vlade Belgije i zamjenik generalnog sekretara OEBS-a.

Portal Analitika