Politika

ĐUKANOVIĆ: I Srbiji i svima nama bi bilo bolje da je Zoran Đinđić živ

252milo
C
rnogorski premijer Milo Đukanović napisao je, povodom desetogodišnjice atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, da bi "bilo bolje i Srbiji, i svima nama, da je Đindjić živ."

ĐUKANOVIĆ: I Srbiji i svima nama bi bilo bolje da je Zoran Đinđić živ
Portal AnalitikaIzvor

"Vjerujem da bi bio ponosan na način kako su Crna Gora i Srbija obnovile svoju državnost. Zoran Đinđić je obezbijedio trajno mjesto i u novijoj crnogorskoj istoriji. Dobro smo se razumjeli i sarađivali, što kroz istoriju nije baš bio čest slučaj kad su u pitanju crnogorski i srpski političari. Ljudski, bilo je zadovoljstvo imati Zorana za prijatelja", napisao je Đukanović u autorskom tekstu za nedjeljnik NIN.

On je podsjetio da je Đinđić govorio da je Evropa kiseonik za Srbiju, status kandidata je očekivao 2004, a punopravno članstvo u EU 2010. godine.

"Već je deset godina otkako su ga ubili. Srbija nije tamo gde je Zoran vidio. Ali, iako kasni, jeste na tom putu...Tadašnji Zoranovi politički protivnici, koji su danas na vlasti u Srbiji, ubjedljivi su zagovornici njene evropske budućnosti. Možda i veći od onih koji su sebe promovisali kao Zoranove sljedbenike. Ima li bolje potvrde ispravnosti kursa Đinđićeve politike", napisao je Đukanović.

Uz prisjećanje na događaje iz privatnog i političkog prijateljstva, on je naveo i kako je Đinđić, prilikom mnogih njihovih susreta, govorio o čvrstoj odlučnosti da bude lider istorijskog zaokreta u državno-političkom razvoju Srbije. "Želio je da Srbiju snažno okrene prema Evropi. Upoređivao je Srbiju sa pretovarenim tankerom, koji, ako je na dobrom kursu, ipak prispje u luku. Evropska unija je u njegovoj ilustraciji bila sigurna luka".

Đukanović je ukazao i da je Đinđić "potcijenio i težinu tereta i činjenicu da dio posade nije bio na istom kursu sa njim kao kapetanom".

"Propustio je da uspostavi pouzdanu kontrolu nad nekim važnim državnim polugama. Tako se i moglo desiti da ih drugi iskoriste protiv njega. I da presude i njemu, i državnoj politici Srbije koju je personifikovao".

"Ko je i zašto ubio Zorana Đinđića? Možda se odgovor delimično krije u tvrdnji jednog od pripadnika iste filozofske škole koju sam negdje ranije pročitao - da je razlog u tome što je vjerovatno prešao granicu mogućeg… Što je pokušao da promijeni svijet u jednoj totalno razorenoj i nedovršenoj zemlji u kojoj to nije bilo moguće. Možda nije bilo moguće tada, ali vjerujem da sada jeste", napisao je premijer Crne Gore povodom desetoogodišnjice atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića.

 

 

Portal Analitika