Društvo

KURTAGIĆ: Konferencija za novinare sjutra ili u ponedjeljak


kurtagicok
D
irektor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Safet Kurtagić kazao je Portalu Analitika da će ta institucija organizovati sjutra ili u ponedjeljak pres konferenciju, povodom presude Upravnog suda kojom se poništava Odluka o raspodjeli sredstava za 2012.godinu.

KURTAGIĆ: Konferencija za novinare sjutra ili u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

Kurtagić je dodao da će javnost tada biti upoznata sa stavom Fonda, te da prije toga ne žele da komentarišu slučaj.

Upravni sud Crne Gore poništio je Odluku o raspodjelu sredstava Fonda za manjine za 2012.godinu, kojom je za prošlu godinu raspodijeljeno za projekte blizu 500 hiljada eura.

Osporenom Odlukom Fond je izvršio raspodjelu dijela sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u iznosu od 499.440 eura.

- Tužilac navodi da su u Odluci navedeni i projekti koji su bodovani, a nijesu dobili finansijsku podršku, iako su ocijenjeni sa značajno većim brojem bodova od većeg dijela projekta kojima je odobrena finansijska podrška. Navodi da su odobreni projekti organizacijama koje nijesu zadovoljile sve kriterijume, navodi se u obrazloženju presude.

Podsjetimo, Momčilo Vuksanović, član Upravnog odbora Fonda za manjine, kazao je juče Portalu Analitika da niko iz UO nema ništa protiv presude Upravnog suda, kojom je poništena Odluka o raspodjeli sredstava Fonda za manjine za 2012.godinu, te da će gledati da propust isprave.

Državna revizorska institucija je u reviziji finansijskih iskaza Fonda za manjine za 2010. godinu konstatovala manjkavosti u sistemu internih kontrola, nepopunjavanje radnih mjesta u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i evidentiranje finansijskih transakcija mimo računovodstvenih standarda. Takođe, vrhovna državna revizija je potencirala  neimenovanje službenika za javne nabavke, nepravilno iskazivanje procjenjene vrijednosti zakupa poslovnog prostora, kao i plaćanje roba i usluga prije zaključenja ugovora.

-Izvještaji o realizaciji projekata koji su dostavili korisnici sredstava su nekompletni, površni, iskazi su opisni i bez adekvatnih finansijskih dokaza na osnovu kojih bi se mogli utvrditi stvarni troškovi po projektu i nijesu usklađeni sa Ugovorom o finansiranju i sufinansiranju projekata. Realizacija ugovorenih obaveza kod većine nosilaca projekata izvršena je djelimično, a kašnjenje u realizaciji projekata ukazuje na nedovoljno utemeljen princip odgovornosti korisnika odobrenih sredstava- ističe se u nalazu DRI.

Revizori su utvrdili i da pravilnikom nijesu jasno i precizno definisani kriterijumi kojima se konkretizuje namjena, sadržina i vrednovanje projekata.

-Fond za manjine nije u kontrolisanom periodu obezbjedio praćenje aktivnosti realizacije

podržanih projekata, niti vršio procenjivanje rezultata istih tj. nije vršen monitoring i evaluacija- zaključuje se u nalazu DRI.

Foto: Hrvaticg.com

Portal Analitika