Društvo

OBRENOVIĆ: Uputili smo zahtjev za pokretanje postupka protiv Dana i MANS-a prije 4 mjeseca

bojanO28
D
irektor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojan Obrenović, u izjavi za Portal Analitika, kazao je da je AZLP uputila Područnom organu za Prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u novembru prošle godine, zbog objavljivanja ličnih podataka fizičkih lica iz biračkog spiska ali da nema informaciju u kojoj je fazi obrada predmeta kod nadležnog organa.

OBRENOVIĆ: Uputili smo zahtjev za pokretanje postupka protiv Dana i MANS-a prije 4 mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

On je precizirao da se kazne predviđene Zakonom u ovom slučaju kreću od 500 do 20 hiljada eura.

- Agencija za zaštitu ličnih podataka je 12. novembra 2012.godine, Područnom organu za Prekršaje Podgorica uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv „Jumedia Mont“ d.o.o. Podgorica i Mladena Milutinovića glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan jer je u ovom dnevnom listu dana 19. septembra 2012.godine na str. 2, 3 i 4 objavljen spisak „duplih birača“ pod naslovom „Na dva mjesta glasa 290 birača“ koji sadrži lične podatke kao što su: ime, prezime, JMBG ili broj lične karte, datum rođenja, adresa, naziv biračkog mjesta i broj - kazao je Obrenović i dodao:

- Podaci su objavljeni u štampanom i elektronskom izdanju na web sajtu www.dan.co.me bez saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, kao i bez zakonskog osnova suprotno odredbama iz člana 10 stav 1 i 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti čime je izvršen prekršaj iz člana 74 stav 1 tačka 1 i člana 74 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Obrenović je kazao da je AZLP uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv MANS-a.

- Takođe, dana 15. novembra 2012. godine upućen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv NVO MANS i Vanje Ćalović izvršnog direktora kao odgovornog lica u pravnom licu jer je NVO MANS na svom web sajtu dana 19. septembra 2012. godine u okviru saopštenja za medije pod nazivom „Neažurni birački spiskovi“ objavila spiskove ličnih podataka fizičkih lica iz biračkog spiska i to: spisak lica bez matičnog broja, duplikati u biračkom spisku, spisak lica sa istim imenom i adresom a različitim matičnim brojem.

Lične podatke fizičkih lica, kao što su: ime, prezime, JMBG ili broj lične karte, datum rođenja, adresa, biračko mjesto i broj, NVO MANS je objavila na web sajtu www.mans.co.me što je suprotno članu 10 stav 1 i 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer su podaci objavljeni bez prethodno dobijene saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, kao i bez zakonskog osnova čime je izvršen prekršaj iz člana 74 stav 1 tačka 1 i člana 74 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kazao je Obrenović.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka je naglasio da se kaznene odredbe predviđene Zakonom kreću u rasponu od 500 do 20 hiljada eura za pravno lice i od 150 do 2 hiljade eura za odgovorno lice u pravnom licu.

- Kaznene odredbe su predviđene članom 74 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Novčanom kaznom od 500 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, dok je za odgovorno lice u pravnom licu predviđena kazna od 150 do 2.000 eura. Odmjeravanje kazne vrši nadležni Područni organ za prekršaje. Agencija nema informaciju o tome u kojoj je fazi obrada predmeta kod nadležnog organa - zaključio je Obrenović.

 

Portal Analitika