Društvo

POPOVIĆ: Vratićemo u Srbiju 500 tona neispravnog mlijeka

mlijekozas
M
lijeko koje je u Crnu Goru uvezeno a ispostavilo se da je kontaminirano aflatoksinom M1 biće vraćeno u zemlju porijekla. Radi se o 500 tona mlijeka koje je uvezeno uglavnom iz Srbije, rekao je u izjavi za Dan Spaso Popović pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove.

POPOVIĆ:  Vratićemo u Srbiju 500 tona neispravnog mlijeka
Portal AnalitikaIzvor

Popović je podsjetio da je iz Srbije uvezeno 600 tona mlijeka a očekuje da će biti vraćeno 400 do 500 tona pošto su, kako navodi, analize u centru za ekotoksikološka ispitivanja pokazale da je ono kontaminirano.

- Sada treba da se srede papiri jer postoji procedura kada se proizvodi vraćaju iz naše države. U ovom slučaju odrađan je carinski postupak a mijeko samo treba da se vrati isporučiocima. Mi smo već poslali dopis srpskoj veterinarskoj upravi, sa obrazloženjem što je sve neophodno da bi uvoznik vratio robu iz Crne Gore – rekao je Popović za Dan.252spop

Što se tiče domaćeg mlijeka Popović kaže da ono neće biti uništeno jer ne postoje zalihe koje su neispravne.

- Čim se pojavio problem kod nas je stala proizvodnja, a ono što je uvoženo u Crnu Goru bilo je ispravno. Iz dana u dan konstatujemo da se sve procedure koje se tiču kontrole domaće proizvodnje, ali i uvoza poštuju – rekao je Popović i dodao da se situacija polako normalizuje.

On je naveo da je na crnogorsku granicu prije nekoliko dana stigla pošiljka mlijeka za  koju je utvrđeno da je samo polovina ispravna.

- Ono što je ušlo u državu bilo je ispravno a ostatak je vraćen – kazao je Popović.

 

foto: b92

Portal Analitika