Politika

Tuomioja Lukšiću: Finska spremna da ponudi ekspertsku pomoć

finska
F
inska je spremna da ponudi ekspertsku i drugu pomoć u ispunjavanju obaveza koje Crnu Goru očekuju u okviru evropske agende, kao što je bio slučaj i sa ostalim zemljama kandidatima, saopštio je finski ministar vanjskih poslova Erki Tuomioja.

Tuomioja Lukšiću: Finska spremna da ponudi ekspertsku pomoć
Portal AnalitikaIzvor


Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić razgovarao je danas u Helsinkiju sa Tuomiojom.

“Tuomioja je naglasio da je Finska snažan promoter politike otvorenih vrata kad je u pitanju proces proširenja Evrospke unije (EU), uz dosljedno poštovanje propisanih uslova i kriterijuma za članstvo”, saopšteno je iz Ministarstva Portalu Analitika.

On je, kako se dodaje, pozitivno ocijenio rezultate koje Crna Gora ostvaruje u procesu evropske integracije i izrazio spremnost Finske da ponudi ekspertsku i drugu pomoć u ispunjavanju obaveza koje Crnu Goru očekuju u okviru evropske agende, kao što je to bio slučaj i sa ostalim zemljama kandidatima.

Lukšić je, kako se navodi, upoznao finskog kolegu sa aktuelnim trenutkom u procesu integracija, s posebnim osvrtom na dinamiku formiranja pregovaračkih struktura, održavanja bilateralnih i eksplanatornih analitičkih pregleda, te izradu akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

“Lukšić je posebno istakao zainteresovanost Crne Gore za jačanje saradnje sa Finskom kroz tvining projekte i pozdravio angažovanje finskih eksperata kroz TAIEX podršku procesu pregovora”, naveli su iz Ministarstva.

Na sastanku je ukazano na značaj koji ima otvaranje poglavlja 23 i 24, među prvima, za stvaranje povoljnog investicionog ambijenta za snažnije privlačenje investicija iz Finske.

“Komentarišući regionalne prilike, zajednički je konstatovano da bi prenošenje iskustava nordijskog modela saradnje moglo imati značaj za jačanje dobrosusjedskih odnosa među zemljama Balkana koje još nijesu ispunile uslove za članstvo u EU”, kaže se u saopštenju.

Lukšić je, tokom boravka u Helsinkiju, razgovarao i sa predsjedavajućim Velikog odbora Parlamenta Finske koji se bavi EU poslovima, Miapetrom Kumpulom-Natri.

“Kumpula-Natri je u razgovoru sa Lukšićem potvrdila pozitivan odnos Finske prema procesu proširenja i u kontekstu daljeg integracionog puta Crne Gore ukazala na spremnost Finske da kroz različite forme podrške potpomogne te procese, posebno ističući otvorenost Parlamenta za saradnju sa crnogorskim institucijama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Lukšić je kazao da Crna Gora predvodi proces proširenja u regionu i da to osim unutrašnjih reformi, podrazumijeva odgovornost u podsticanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa što predstavlja jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Crne Gore.

Portal Analitika