Društvo

STANO: Ispitati navode o zloupotrebama vladajuće partije

stano
P
ortparol Evropske komisije Peter Stano kazao je za Radio AntenaM da od crnogorske vlasti očekuju da detaljno ispita sve navode o zloupotrebama vladajuće partije u kampanji pred oktobarske parlamentarne izbore:

STANO: Ispitati navode o zloupotrebama vladajuće partije
Portal AnalitikaIzvor

„Ako je zemlja u pristupnom procesu, ako zemlja pregovara, naravno da pratimo sve. Pratimo razvoj događaja u Crnoj Gori veoma pomno i očekujemo od vlasti da detaljno ispitaju bilo kakve navode u kontekstu objavljivanja audio snimaka o navodnim neregularnostima u susret parlamentarnim izborima“, kazao je Stano.

On je rekao i da se šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič trenutno nalazi u Briselu, gdje sa najvišim evropskim zvaničnicima razgovara o situaciji u našoj zemlji.

Na pitanje da li je povod njegove posjete upravo afera «Snimak», Stano je kazao:

„Postoje utvrđene tačne procedure sjedišta Evropske komisije i šefova delegacija u partnerskim zemljama, da oni svako malo dolaze u Brisel gdje održavaju konsultacije, tako da mi imamo direktnu razmjenu informacija i stavova o uopštenoj situaciji u zemljama iz kojih dolaze Delegacije.“

Prema ranijim najavama evropskih zvaničnika, Crna Gora bi trebalo da otvori poglavlja 23. i 24. do kraja juna. Upitan da li afera može uticati na te planove Stano kaže:

«Mogu da kažem da novi pristup pridruživanju stavlja veliki akcenat na pitanje vladavine prava, koje se nalazi u srcu pregovora. Tako da mi posmatramo kako se principi vladavine prava implementiraju u Crnoj Gori. Isto važi i za nezavisno pravosuđe i borbu protiv korupcije. To su područja koja su veoma važna i na osnovu progresa u tim oblastima, mi ćemo odlučiti o brzini i fazi pregovora.»

 

Portal Analitika