Politika

Krivokapić: Za SDP ne postoji nijedan predsjednički kandidat

0603rankoPOCETNA
P
redsjednik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapića, kazao je danas da za njegovu partiju ne postoji nijedan predsjednički kandidat kome će njegova partija pružiti podršku, dok se u slučaju lokalnih izbora u Nikšiću, nada koalicionoj pobjedi.

Krivokapić: Za SDP ne postoji nijedan predsjednički kandidat
Portal AnalitikaIzvor

„Jedan kandidat je neustavan kandidat, i naravno ne može ni iz tog ni iz drugih političkih razloga, prije svega suprostavljenosti simbolima dostajanstva države Crne Gore i svega ostaloga, podršku SDP-a, a ostalo su tehničke stvari“ rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore na konferenciji za novinare povodom potpisivanja Okvirnog sporazuma o partnerstvu parlamenata Crne Gore i Mađarske.

Kada su u pitanju načini izražavanja bojkota predsjedničkih kandidata, Krivokapić je kazao da postoji „dijapazon“ načina na koji se može iskazati nezdovoljstvo, od neizlaska na izbore do križanja oba predsjednička kandidata na glasačkom listiću.

„SDP je jasno rekao da na listiću ne postoji svakako Filip Vujanović za Socijaldemokratsku partiju, a ovo su tehnike kako ćete na dan izbora obaviti svoj politički stav. Možete ga obaviti neizlaskom na izbore, što ću uraditi ja, možete izaći i prekrižiti listić, i to svu dvije mogućnosti koje su tehničke. Suštinska poruka je da ni jedan od kandidata nema političku podršku SDP-a“ kazao je Krivokapić.

Na pitanje novinara za savjet Crnoj Gori u vezi sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici, a s obzirom da je Mađarska imala 2010. katastrofu u kojoj je došlo do izlivanja crvenog mulja, ali i ljudskih žrtava, predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kever dao je nekoliko prijedloga. Kever je odgovorio da bi Crna Gora mogla da angažuje mađarske eksperte, ali i ojača sisteme kontrole koji treba da ispitaju da li se poštuju ugovori sa privrednicima, kao i da iskreno i korektno razgovara sa onima koje problem direktno pogađa.

Na isto pitanje odgovorio je i predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić koji je odgovorio da građani Crne Gore plaćaju kaznu za neispunjene obaveze iz ugovora potpisanim sa CEAC-om. Krivokapić je podsjetio da je po ugovoru iz 2005. godine kupac KAP-a bio u obavezi da uloži 90 miliona što nije učinio. Zatim je predsjednik Skupštine Crne Gore napravio poređenje sa situacijom u Mađarskoj.

„Količina koja se izlila u Mađarskoj je samo dio onoga od 7 miliona koliko se procjenjuje da ima u crnogorskom bazenu crvenog mulja“ kazao je Krivokapić. Zatim je dodao kako Kombinat, a samim tim i bazen leži na prirodnim resursima i najosjetljivijim ekološkim sistemima.

„Štetu u Mađarskoj je platio investitor, koji je inače Mađar u iznosu od 425 miliona eura Mađarskoj, pored nemjerljive štete u ljudskim žrtvama. Kod nas je drugačije, mi plaćamo kaznu za njihove neispunjuene obaveze“ bio je izričit Krivokapić.

Pored nemjerljive finansijske štete koji ugovor sa CEAC-om donosi Crnoj Gori, za predsjednika Skupštine postoje i razlozi koji se „protiver zdravom razumu“.

„Znate da ministar nije ispunio ni jedan zaključak Skupštine Crne Gore, a došao je pred Parlament sa odlukom CEAC-a“ kazao je Krivokapić. On je odao da ministar ekonomije treba da brani državne interese, a ne interese investitora, tako da u ovom slučaju po njegovim riječima „imamo naopaku rabotu“.

„Čemu služi svaka Vlada na svijetu, i svaka vlast na svijetu i svaki Parlament? Da štiti državni interes“ objasnio je Krivokapić. On je zatim dodao da bi u krajnjem slučaju o ovom pitanju koje pored velikih finansijskih šteta donosi i druge nevolje, trabalo da se odluče građani na referendumu.

„Pravni sistem je ušao u domino efekat. Ne poštuje se Ustav kod predsjedničkog kandidata, građanima se isključuje struja za 100 eura, a nekome ne za 51 milion, daju se4 resursi Crne Gore nekome, a ne zna se zašto mu se daju i po kom pravnom osnovu i zato sam rekao ovo je ozbiljno ugrožavanje ne samo ekonomskog, nego političko-pravnog interesa države Crne Gore. I zato je taj problem toliko veliki, zahvatio je više sfera nego što bi se smjelo desiti“ zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Portal Analitika