Abiznis

CGES: Ne možemo pristati na uslovljavanje EPCG

dalekovodslajd
C
rnogorski elektroprenosni sistem još uvijek pregovara sa EPCG o Ugovoru o pružanju pomoćnih usluga koji bi trebalo da omogući nesmetano balansiranje sistema u predstojećem periodu. S obzirom da se radi o zakonom propisanoj obavezi operatora prenosa, čijim izvršavanjem ne smije ostvariti finansijsku korist, niti trpiti gubitak, CGES ne može pristati na uslovljavanje EPCG da prihvati obavezu plaćanja čak i u situaciji da ne prikupi sredstva od uzročnika debalansa, saopšteno je Portalu Analitika iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

CGES: Ne možemo pristati na uslovljavanje EPCG
Portal AnalitikaIzvor

Ovo tim prije što regulatorni okvir, na koji CGES ne može uticati, nije još uvijek u potpunosti funkcionalan, ali i zbog činjenice da KAP, kao glavni uzročnik debalansa u sistemu nije u poziciji da adekvatno garantuje predviđeno plaćanje debalansa.

Paralelno sa pregovorima sa Elektroprivredom Crne Gore, naša kompanija uredno sprovodi i realizaciju druge mogućnosti, kao što je privremena obustava potrošnje od strane KAP-a.

Zbog složenosti industrijskog procesa, velikog ekološkog rizika, ali i neophodnosti očuvanja proizvodnje u KAP-u, trenutno deklarisane od strane svih nadležnih institucija, ovo nije potez koji CGES može jednostrano povući ni po osnovu Zakona o energetici, ni po osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, kao ni po osnovu važećih skupštinskih i zaključaka Vlade Crne Gore, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika