Politika

Pozitivna traži kontrolno saslušanje Markovića i Numanovića

Dritan-Abazovicok
P
ozitivna Crna Gora podnijela je zahtjev Odboru za ljudska prava i slobode za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića, kao i ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića u vezi sa aferom „Snimak“.

Pozitivna traži kontrolno saslušanje Markovića i Numanovića
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Pozitivne dostavljenom Portalu Analitika se naglašava da “afera „Snimak“, po svemu što je do sada postalo poznato javnosti, predstavlja masovno kršenje ljudskih prava, odnosno klasičnu diskriminaciju po političkoj osnovi”.

Kako navode, član 14. Zakona o spriječavanju diskriminacije jasno ukazuje na zabranu ovakve diskriminacije.

“I Ustav Crne Gore u članu 8. upućuje na isto kao i brojne druge međunarodne konvencije među kojima izdvajamo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima čiji član 1. i 2. glase: „Svim ljudima jamči slobodu i jednakost u dostojanstvu i pravima, bez obzira na bilo kakvu razliku kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vjera, političko ili neko drugo opredjeljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, vlasništvo, rođenje ili neki drugi status”.

U saopštenju koje potpisuje poslanik Pozitivne i član Odbora Dritan Abazović podsjeća se da se politička diskriminacija u pojedinim evropskim državama tretira kao jedan od težih oblika diskriminacije.

“Da bi stvar bila još složenija, DPS kao glavni akter ove afere upada u nešto što se zove udruživanje zbog diskriminacije, pošto je očigledno da su mnogi članovi njihovog GO na direktan ili indirektan način bili involvirani u aferu, a da je sa druge strane izostala reakcija njenog vrha i javna osuda aktivnosti njihovih članova koji su pominjani u aferi, kao i nedvosmisleno ograđivanje od takvih nezakonitih radnji”.

U Pozitivnoj naglašavaju da se u pojedinim zemljama udruživanje radi vršenja diskriminacije definiše kao poseban oblik diskriminacije stavljajući jasno do znanja u Zakonu da je takvo udruživanje zabranjeno. Krajnje je neprofesionalno i neprirodno, kako navode, da nadležni organi ćutke prelaze preko svega, kao da je ovakvo očigledno kršenje ljudskih prava za njih zapravo potpuno normalno te da može nesmetano i nekažnjeno da se nastavi i u buduće.

Kako se ističe, “Pozitvna Crna Gora stoga zahtjeva kontrolno saslušanje ministra pravde iz razloga što on po službenoj dužnosti ima pravo da traži razrješenje vrhovnog državnog tužioca, kao i ministra za ljudska i manjinska prava, kako je u njihovom opisu poslova borba protiv svih oblika diskriminacije”.

Abazović navodi da očekuje da i drugi članovi Odbora za ljudska prava i slobode podrže ovu inicijativu, a u cilju transparentnosti rada nadležnih organa i pomaganja demokratskih procesa u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika