Društvo

Upravni sud poništio Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za manjine za 2012.

0603presuda
U
pravni sud Crne Gore poništio je Odluku o raspodjelu sredstava Fonda za manjine za 2012.godinu, kojom je za prošlu godinu raspodijeljeno za projekte blizu 500 hiljada eura.

Upravni sud poništio Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za manjine za 2012.
Portal AnalitikaIzvor

Vijeće u sastavu sudije Dragana Đuretića (predsjednik), Svetlane Radošević i Gordane Pot usvojilo je tužbu NVO Inicijative mladih za ljudska prava, protiv Odluke Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, od 22.08.2012.godine, navodi se u presudi koju je dostavila NVO Građanska alijansa Portalu Analitika.

Osporenom Odlukom Fond je izvršio raspodjelu dijela sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u iznosu od 499.440 eura.

- Tužilac navodi da su u Odluci navedeni i projekti koji su bodovani, a nijesu dobili finansijsku podršku, iako su ocijenjeni sa značajno većim brojem bodova od većeg dijela projekta kojima je odobrena finansijska podrška. Navodi da su odobreni projekti organizacijama koje nijesu zadovoljile sve kriterijume, navodi se u obrazloženju presude.

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da je sporna odluka donijeta na nezakonito organizovanoj elektronskoj sjednici, da je bilo nepravilnosti u bodovanju, da su odobreni projekti organizacijama koje nijesu zadovoljile sve kriterijume.

Sud je našao da je Fond počinio povredu pravila upravnog postupka iz člana 226.stav 2 tačka 7, Zakona o upranvom postupku, jer Odluka ne sadrži obrazloženje iz kojeg treba da proizilazi „činjenično stanje“, dokaze na kojima se zasniva i razloge koji su bili odlučni prii ocjeni doookaza.

NVO Građanska alijansa sada od Skupštine traži da hitno raspusti Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i da pokrene postupak reforme rada Fonda, na osnovu predloga radne grupe koju je oformio Odbor za ljudska prava i slobode.

U saopštenju koje potpisuje koordinator GA Milan Radović, NVO Građanska alijansa zahtijeva od Državnog tužilaštva da sprovede istrage po dvije krivične prijave koje je GA podnijela, u kojima su, kako kaže, “osnovane sumnje da su pojedini članovi UO zloupotrijebili službeni položaj što potvrđuje i ova presuda”.

Iz ove NVO podsjećaju da je Državna revizorska državna institucija u reviziji i kontrolnoj reviziji utvrdila brojne nepravilnosti u radu Fonda.

Takođe, da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku među rijetkim institucijama Fond pominjala u negativnom kontekstu.

- Podsjećamo da pojedini članovi Upravnog odbora odobravaju sredstva svojim organizacijama gdje u pojedinim slučajevima primaju i do pet honorara istog dana za različite funkcije, da su podnijete dvije krivične prijave, da je službeni auto Fonda luksuzniji od ministarskih i skupštinskih.

Iz GA dodaju i da Fond ne podržava multietničke projekte i da nijesu poznati rezultati makar jednog projekta, iako se godišnje potroši oko milion eura.

Portal Analitika