Svijet

ŠULC: EU je Frankenštajnovo čudovište

oksulc
P
redsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc tvrdi da se Evropska unija zbog manjka demokratije pretvorila u Frankenštajnovo čudovište, prenosi briselski portal “EuObzerver”.

ŠULC: EU je Frankenštajnovo čudovište
Portal AnalitikaIzvor

Prema Šulcu, glavni problem je u nepoštovanju principa podele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije.

- Nacionalni suverenitet se u Evropi zasniva na podJeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu da obore i sudove koji paze da se pravila poštuju - rekao je Šulc na prekjučerašnjoj tribini o budućnosti EU u Hamburgu, prenosi taj briselski portal.

On tvrdi da su u institucije EU ugrađeni samo djelovi tog okvira, ali ne i podjela vlasti.“To je ono što ja zovem 'Frankenštajnovom Evropom'”, rekao je Šulc.

Predsjednik EP je za Evropsku komisiju rekao da je najnedemokratskija institucija EU jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da “samo otuđuje ljude”.

- Tamo postoje dvije škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i posljednje lokalno groblje ne bude privatizovano, a drugi dok Komisija ne uvede pravila za sahranjivanje - konstatovao je Šulc.

Predsjednik EP smatra da je rješenje u korenitim reformama kojima bi se smanjila ovlašćenja Komisije na uštrb Parlamenta.

Ostaje da se vidi da li će Šulc takve reforme zastupati ukoliko pobijedi u trci za mjesto predsjednika Evropske komisije 2014, gdje važi za jednog od najozbiljnijih kandidata.

 

 

Portal Analitika