Svijet

Venecuela tuguje za Čavesom, u SAD tvrde da je bio tiranin

caves2
G
rađani Veneceule odaju poslednju počast predsjedniku Ugu Čavesu, koji je sinoć preminuo u vojnoj bolnici u Karakasu poslije skoro dvogodišnje bitke sa kancerom. Čaves će biti sahranjen petak u Karakasu, a očekuje se prisustvo više miliona njegovih pristalica i ljevičarskih lidera širom svijeta, javio je "Gardijan".

Venecuela tuguje za Čavesom, u SAD tvrde da je bio tiranin
Portal AnalitikaIzvor

U Venecueli će, zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika Čavesa, morati da budu održani i predsjednički izbori i to u roku od 30 dana. Čaves je smatrao da bi sadašnji potpredsjednik Nikolas Maduro bio dobar njegov nasljednik. Maduro će se na izborima najvjerovatnije suočiti sa Enrikom Kaprilesom, kandidatom opozicije koji je izgubio na predhodnim predsedničkim izborima.

Do izbora, prema Ustavu Venecuele, funkciju predsjednika obavlja predsjednik Skupštine Diosdado Kabeljo.
Neposredno nakon vesti o smrti Čavesa vojni komandanti Venecuele javno su se zakleli na lojalnost potpredsjedniku Maduru. U međuvremenu, Venecuela je rasporedila vojsku i policiju na ulicama nakon vijesti o smrti Čavesa u trenutku kada ova zemlja ulazi u period političke neizvjesnosti i nacionalne žalosti.

caves3Venecuela protjerala američkog diplomatu: Maduro je juče optužio "istorijske neprijatelje" Venecuele da su napali Čavesa tako što su kod njega izazvali rak i objavio da se iz zemlje protjeruje američki vojni ataše, zbog sumnje da je špijunirao vojsku.
On se obratio narodu u dugom govoru koji je direktno prenosila državna televizija i optužio "neprijatelje domovine" u Venecueli i inostranstvu, posebno SAD, da pokušavaju da podriju demokratiju u Venecueli.
"Ne sumnjamo uopšte, a stići će dan u istoriji kada ćemo moći da formiramo naučnu komisiju (koja će otkriti) da su komandanta Čavesa ovom bolešću napali istorijski neprijatelji ove zemlje i tražili slabu tačku da pogode zdravlje našeg komandanta", rekao je Maduro posle sastanka političkih i vojnih čelnika zemlje.
On je istakao SAD da kuju zavjere protiv venecuelanske vlade i najavio da će američki vojni ataše Dejvid Delmonako biti protjeran iz zemlje u roku od 24 časa.

sadSAD: Bio je tiranin: Američki predsjednik Barak Obama kazao je da su Sjedinjene Države zainteresirane za novi odnos s Venecuelom. Latinoamerički političari ožalošćeni su i tužni zbog smrti Čavesa kojem odaju priznanje kao velikom državniku. Predsjednik odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Rojs rekao je da je Čaves bio "tiranin" koji je svoje sunarodnike prislio da žive u strahu. Predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku Robert Menendez smatra je da je Čaves vladao svojom zemljom gvozdenom rukom i nada se da će politička praznina stvorena njegovom smrću biti ispunjena mirnim i demokratskim procesom koja će osigurati poštivanje ljudskih, građanskih i političkih prava.

Čaves simbol socijalizma: Čaves (58), koji je bio 14 godina na čelu Venecuele i simbol socijalizma u Latniskoj Americi, preminuo je od posljedica teške respiratorne infekcije u utorak uveče, 21 mjesec nakon što je utvrđeno da ima rak. U javnosti nije viđen tri mjeseca, kada je bio podvrgnut hitnoj operaciji na Kubi, 11. decembra prošle godine. Posle te četvrte operacije došlo je do višestrukih komplikacija, među kojima i neočekivano krvarenje.
Venecuelanska vlada juče je saopštila da je Čavesovo zdravstveno stanje znatno pogoršano.
Čaves će ostati upamćen kao čovek koji je oštro, često na satiričan i pun humora način, kritikovao SAD i rat u Iraku. Nije krio nesimpatije ni prema bivšem američkom predsjedniku Džordžu Bušu, kojeg je u govorima nazivao i "mazgom" i "đavolom".
Ostaće upamćen i kao jedan od najdinamičnijih svjetskih lidera, sa dosta opterećenim rasporedom obaveza. (Agencije)

 

 

Portal Analitika