Politika

MILIĆ: Sadašnji problemi su posljedica političkog rješavanja situacije u KAP-u

0503milic
Sve što nam se dešava do sada, samo je posljedica političkog rješavanja problema u KAP-u, kazao je lider SNP-a Srđan Milić u emisiji U centar na TVCG.

MILIĆ: Sadašnji problemi su posljedica političkog rješavanja situacije u KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

Po njemu, krajnje rješenje će donijeti samo rezultati nezavisne revizije proteklih šest godina poslovanja KAP-a, a nakon toga „ozbiljna, stručna, ne – politička, kost-benefit analiza perspektive poslovanja“ te kompanije.

- SNP ima spreman prijedlog o budućnosti KAP-a, koji će ponuditi Skupštini. Mi smo to već uradili na sjednici Odbora za finansije i budžet, i naglasili da se mora voditi računa o tri segmenta: o KAP-u, zaposlenima u KAP-u, Boksitima i onome što je ostalo od tog repro lanca, i o Elektroprivredi Crne Gore. Ide se ka tome da se nađu održiva rješenja za sva tri elementa.

Prijedlog se jednako odnosi na očuvanje fabrike i zaštitu radnika, dodaje Milić, pojašnjavajući da je riječ o neodvojivim stavkama.

- To se mora rješavati zajedno, jer je to pitanje vezano za sve građane Crne Gore – smatra lider SNP-a i potcrtava kako je prijedlog te partije od prije godinu dana sada prihvatljiv za većinu aktera, ali da je Crnu Goru koštalo 80 miliona eura.

Predsjednik SNP-a je kazao da je dokument te stranke proslijeđen radnicima, od kojih sada očekuju prijedlog o rješavanju situacije u KAP.

- Danas smatramo da treba naći održivo rješenje za sve: odagnati sumnju da će teret toga što će se desiti biti prenijet na radnike KAP-a. Oni traže da se obezbijedi kontinuitet proizvodnje.

Kada je riječ o dugovima koji se vezuju za sve strane vezane za aktuelni problematični položaj KAP-a, Milić smatra nesposobnim „ljude koji ne mogu da nađu rješenje između dvije firme koje su većinski u vlasništvu Crne Gore“, Elektroprenosa i KAP-a.

- Da je neko želio da to riješi, to bi učinio davno. Dolazimo do situacije da kažemo da je sve bilo kontrolisano, da je neko namjerno napravio ovakvu krizu, da bi se dugovi kompenzovali – kazao je i dodao:

- Ne smijemo da zaustavimo KAP, da dođemo u situaciju da EPCG postane veći problem nego što je KAP. i moramo zaštititi sva prava svih radnika.

Neizostavni dio rješenja problema, po lideru SNP-a, je potpisivanje ugovor na šest godina, kojim bi se zaštitili radnici, zatim poseban ugovor između Vlade i EPCG kojim će se zaštiti građani.

Milić, pak, ne misli da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić taj koji treba da podnese ostavku zbog situacije sa KAP-om, već – cijela Vlada, koja je bila uključena u sve događaje.

- Ako smo se prihvatili ovoga posla, nezavisno kako smo ranije glasali, treba da završimo započeto. SNP neće sebi dozvoliti da abolira bilo koga od odgovornosti za ono što je rađeno u KAP-u u prethodnom periodu... Danas stečaj ne dolazi u obzir, jer nema mogućnosti da se sačuvaju prava radnika i proizvodnja. Jedino rješenje je da se omogući kontinuitet proizvodnje i u KAP-u i Boksitima, i jednom za vazda riješi ugovor o struji.

Dosadašnji gubitak neizvjesnom situacijom oko KAP-a ilustrovao je na sljedeći načinh:

- Najmanje dva druga bloka TE Pljevlja, HE Komarnica i HE Kruševo. Neka to neko sabere i vidjećemo o kolikom iznosu se radi. I ne treba da zaboravimo da je tu analizu nemoguće je napraviti bez svih podataka.

Prema riječima Milića, i građani će osjetiti benefite „jer više neće plaćati ono što im je do sada prebacivano na račune zbog ovakvih propusta“.

Portal Analitika