Svijet

Preminuo Ugo Čaves

0503caves
Venecuelanski predsednik Ugo Čaves (58) preminuo je sinoć poslije dvogodišnje borbe sa kancerom, saopštio je potpredsjednik Nikolas Maduro u televizijskom obraćanju, prenose mediji u regionu.

Preminuo Ugo Čaves
Portal AnalitikaIzvor

Socijalistički lider bio je 14 godina na čelu Venecuele.

Ranije danas je saopšteno da se Čaves nalazi u bolnici u Karakasu zbog nove, teške infekcije i otežanog disanja, nakon čega su pristalice predsjednika Venecuele, izašle na ulice u znak podrške.

Čavesovo zdravstveno stanje zakomplikovalo se nakon posljednje operacije 11. decembra u Havani, kada je došlo do neočekivanog krvarenja i teške raspiratorne infekcije.

Potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro okrivio je danas za Čavesovu bolest "istorijske neprijatelje" i dodao da će stručna komisija utvrditi da je "Čaves napadnut ovom bolešću".

Lider kojeg SAD nisu uspjele da sruše: Ugo Rafael Čaves Frijaz rođen je 28. jula 1954. godine u radničkoj porodici u venecuelanskom gradu Zabaneta. Vojnu karijeru prekinuo je zbog nezadovoljstva političkim sistemom u svojoj domovini. Ranih osamdesetih osnovao je Revolucionarni bolivarski pokret, s kojim je pokušao da sruši vladu Karlosa Andresa Pereza, zbog čega je 1992. završio u zatvoru, u kojem je proveo dvije godine. Po izlasku iz zatvora, osnovao je socijalističku partiju, s kojom je 1999. postao predsjednik Venecuele. Na toj poziciji ostao je sve do smrti.

Čavesovu predsjedničku karijeru obilježile su ideje "Bolivarske revolucije" i "Socijalizma za 21. vijek". "Bolivarska revolucija" dobila je ime prema Simonu Bolivaru, južnoameričkom revolucionaru iz 19. vijeka. Njene osnovne ideje su ekonomska nezavisnost latinoameričkih zemalja u odnosu na kapitalistički zapad, distribucija dobara i obračun s političkom korupcijom.

Zbog svog "Socijalizma za 21. stoljeće" Čaves je stekao brojne neprijatelje, kako u zemlji tako i van njenih granica. Razlog tome je prvenstveno nacionalizacija velikog dijela naftne industrije, koja je obilježila Čavesovu vladavinu. Prije nego što je Čaves došao na vlast, Venecuela je sprovodila politiku privatizacije nacionalnih resursa, pa je veliki dio naftne industrije dospio u ruke Amerikanaca. Čaves je takođe nacionalizovao venecuelanske rudnike zlata, te prehrambenu industriju.

Takva politika dovela je do pokušaja nasilnog uklanjanja Čavesa s vlasti. Naime, 2002. godine Čavesovi protivnici su organizovali čak dva puča, ne bi li ga smijenili, ali im to nije pošlo za rukom. Pokazalo se da je Čaves, kojeg su zapadni mediji često pokušavali da prikažu kao diktatora, iza sebe imao podršku naroda, prvenstveno najsiromašnijeg sloja stanovništva i radničke klase. Potvrđeno je to i na referendumu 2004. godine, kada je 59 odsto birača u Venecueli glasalo da Čaves ostane predsjednik.

Foto: blic.rs

Portal Analitika