Društvo

Glavni grad: Biblioteka ima prilaz za osobe sa invaliditetom

0503biblioteka
Objekti Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, opštinska zgrada nekadašnjeg Vodovoda i djelimično rekonstruisana zgrada KIC-a imaju prilaze za osobe sa invadilitetom, reakcija je PG biroa na današnji tekst Portala Analitika „UPRKOS ZAKONU: Ni čelne institucije nemaju prilaz za osobe sa invaliditetom!”

Glavni grad: Biblioteka ima prilaz za osobe sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

- Iznenađuje činjenica da ste iznijeli netačan podatak o navodnom nepostojanju prilaza za osobe sa invaliditetom na objektu Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, kada je očigledno da zgrada sa Trga republike ima u potpunosti adekvatan kosi prilaz za lica smanjene pokretljivosti. Navodi iz vašeg teksta tim više čude imajući u vidu da ste, sudeći po fotografiji koju ste objavili – obišli zgradu i vidjeli kakvim prilazima raspolaže. Što se tiče primjedbe da zgrada Glavnog grada u Njegoševoj ulici nema prilaza za osobe smanjene pokretljivosti, činjenica je da građani svoja prava kod lokalne samouprave sada ostvaruju u rekonstruisanoj staroj zgradi „Vodovoda” u Ulici Vuka Karadžića, u kojoj se nalazi šalterska sala, a koja ima adekvatan prilaz za osobe sa invaliditetom – navodi se u reagovanju Glavnog grada.

Kako se ističe, Glavni grad je obezbijedio da svi novi i rekonstruisani stari objekti, u kojima su smješteni organi lokalne samouprave, gradska preduzeća i ustanove, imaju prilaze prilagođene licima smanjene pokretljivosti.

- Kao primjer, pored rekonstruisane stare zgrade „Vodovoda” u kojoj su smješteni Sekretarijat za socijalno staranje, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i Uprava lokalnih javnih prihoda, možemo navesti i novu zgradu preduzeća „Vodovod”, kao i dijelom rekonstruisani objekat KIC-a „Budo Tomović”. Adekvatan prilaz obezbijeđen je i na zgradi Gradskog parlamenta u izgradnji, a odgovarajuće rješenje za potrebe ovih lica dobiće i upravna zgrada Glavnog grada kada se bude pristupilo njenoj rekonstrukciji – ističe se u reagovanju.

Iz Glavnog grada, pak, nisu pojasnili da li i kako zaposleni sa invaliditetom dolaze do svojih radnih mjesta u zgradama gdje prilazi još ne postoje.

0503vodovod
Portal Analitika