Politika

BILT: Crna Gora je na pravom putu, ali smo svi mogli da uradimo više

0503bilt
Crna Gora je otpočela pristupne pregovore foksirana na Poglavlja 23 i 24 i ulaže napore u tom pravcu. To mora da bude osnova svega ostalog - rada na nekim najvažnijim pitanjima, kao što su organizovani kriminal, ekonomski razvoj - pitanjima koja su važna za čitav region, kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt tokom današnjeg susreta sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.

BILT: Crna Gora je na pravom putu, ali smo svi mogli da uradimo više
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je sa Lukšićem imao važan razgovor.

- Švedska je jedna od zemalja koje najsnažnije podržavaju evropske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana. Preduzeli smo određene korake i, ako se osvrnemo na obaveze preuzete u Solunu prije deset godina, mislim da je trebalo da uradimo više. Međutim, tu smo gdje smo. Moramo da idemo naprijed. Dobićemo Hrvatsku za člana, ali i svi ostali moraju da idu naprijed.

Bilt je istakao kako je sa Lukšićem razgovarao o načinima na koje Švedska može da pomogne i podrži buduće napore naše zemlje.

- Osim toga, bilo je riječi i o veoma dobrim bilateralnim odnosima između Švedske i Crne Gore, i o tome da sve veći broj Šveđana uviđa veliki turistički potencijal Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zahvali je Biltu na podršci koju Crna Gora dobijamo na putu ka EU

- Slažem se da su rezultati mogli biti bolji, da je trebalo da budu bolji. Međutim, kada pogledate predhodnih deset godina, pristupanje Hrvatske, pristupne pregovore Crne Gore, to što su neke zemlje regiona na korak od otvaranja pregovora, možemo govoriti o određenom napretku. Moramo da nastavimo sa reformama i da uložimo mnogo napora kako bi Zapadni Balkan uveli u EU. U godinama koje dolaze, nastojaćemo da uradimo sve kako bi dostigli sve neophodne standarde.

Lukšić je kazao kako su razgovarali smo i o određenim bilateralnim pitanjima, kao i konsolidaciji pravne osnovu za saradnu između dvije zemlje, jer to može pozitivno uticati na biznis, prije svega turizam i još neke industrije.

Portal Analitika