Abiznis

Hipo banka blokirala račune BH erlajnza

0503bhair
H
ipo Alpe Adrija banka (Hypo Alpe-Adria Bank) blokirala je račune BH erlajnza (BH Airlines), potvrđeno je agenciji Anadolija u toj banci, ali i potcrtano kako im gašenje kompanije nije u interesu. Iz Hipo banke dodaju kako ova odluka nije bila ishitrena.

Hipo banka blokirala račune BH erlajnza
Portal AnalitikaIzvor

- Blokada računa je bila posljednja opcija, a razlog za ovakvu odluku su značajni iznosi dospjelih nenaplaćena dugovanja prema HAA u BiH, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su kupljena dva aviona, te realizovanog kredita - izjavila je za Anadoliju Ana Jurković iz Odjeljenja marketinga i korporativnih komunikacija HAA banke.

U Hipo banci podsjećaju kako su sa predstavnicima BH erlajnza održali niz sastanaka, posljednji juče, i na njemu je bio prisutan i ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi Federacije BiH Evner Bijedić.

Jurković dodaje kako je BH erlajnzu ponuđeno restrukturiranje i model otplate dugovanja koje ima prema HAA u BiH. Deblokada računa zavisiće od toga da li će zajednički dogovor biti postignut i sporazum prihvaćen.

- Upravo radi vrste posla kojim se ta kompanija bavi, Hipo banka je ranije davala i dodatne rokove BH erlajnzu - istakla je ona i dodala kako Hipo banci nije u interesu stečaj te avio kompanije.

Anadolija podsjeća da je BH erlajnz zbog kvara na avionima još prošlog četvrtka otkazao sve letove.

Foto: wikipedia.org

Portal Analitika