Abiznis

Katarski emir za 8,4 miliona eura postao vlasnik šest grčkih ostrva

0503grcka
Ostrvo Oksija u arhipelagu Ehinade kao i još pet drugih kupio je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, katarski emir Seih Hamad bin Halife al-Tani, prenosi B92.

Katarski emir za 8,4 miliona eura postao vlasnik šest grčkih ostrva
Portal AnalitikaIzvor

Pregovori oko kupovine ostrva trajali su više od 18 mjeseci. Gradonačelnik Itake Janis Kasijanos potvrdio je da je katarski emir za ostrvo Oksija platio 4,9 miliona, a za ostalih pet manjih ostrva 3,5 miliona eura.

Kasijanos je saopštio i da je katarski emir obećao da će na Itaku, koja trenutno ima problema sa nestašicom vode, dovesti vodu iz Astakosa, kao i da su u toku ispitivanja o mogućnosti realizacije ove ideje. Emir će zbog toga postati počasni građanin ostrva.

Osim obećanja da će izgraditi novi vodovoda na Itaki, emir je već osnovao fond za kupovinu čitavog arhipelaga, u čijem sastavu se nalazi 18 uglavnom nenaseljenih ostrva.

U oktobru 2011, državni fond Katar holdings je investirao više od 750 miliona dolara u dva grčka rudnika zlata otkupivši 9,9 odsto akcija kompanije Evropin goldfild, koja eksploatiše nalazišta. U septembru iste godine, fond je investirao 500 miliona eura u grčki bankarski sektor, omogućivši udruživanje druge i treće najveće grčke banke Alfe i Eurobanke.

Vila s kupatilom od 250 kvadrata: Zbog ekonomske krize koja je pogodila Grčku, vlasnici su počeli da prodaju grčka ostrva. Denis Grivas, član porodice u čijem vlasništvu je bilo pet ostrva, prošle nedjelje je prodao i poslednje.

- Ta ostrva su pripadala mojoj porodici više od 150 godina. Ali, mi nismo više toliko bogati da bismo mogli da ih zadržimo, zbog visokih poreza koje je uvela grčka vlada kada je zemlju zahvatila dužnička kriza - objasnio je Grivas.

- Presrećni smo što smo uspjeli da ih prodamo poslije 40 godina bezuspješnih pokušaja - dodao je nekadišnji vlasnik.

Prema pisanju britanskog Gardijana, arhitekti katarskog emira su već na licu mjesta i osmišljavaju projekat za izgradnju vile.

Gradonačelnik Kasijanos američko-grčkog porijekla, potvrdio je da će dozvola za izgradnuju vile biti izdata, uprkos, po njegovim riječima, neobjašnjivom zakonu koji ne dozvoljava izgradnju kuća većih od 250 kvadratnih metara. Naime, emir je potvrdio da će samo kupatila nove vile imati oko 250 metara kvadratnih metara.

- Kuhinja neće biti manja od 1.000 kvadratnih metara. Inače, kako ćemo uspjeti da nahranimo sve goste - izjavio je novi vlasnik ostrva.

Portal Analitika