Politika

Podrška Švedske eurointegracionim procesima Crne Gore

0503luksic
Švedska podržava dalju integraciju Crne Gore u EU i ohrabruje dalji nastavak reformskih aktivnosti, ocjena je sa sastanaka potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih intrgracija Igora Lukšića sa sagovornicima u Švedskoj.

Podrška Švedske eurointegracionim procesima Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako se ističe u saopštenju iz tog ministarstva, tokom susreta Lukšića sa ministarkom za evropske poslove Birgitom Olson, naglašeno je da naša zemlja, dosljednom primjenom reformi tokom ove godine može ostvariti važan napredak i iskoristiti pozitivan odnos prema politici proširenja. U fokusu razgovora bila je dinamika ispunjavanja obaveza iz evropske agende, s posebnim akcentom na oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Na sastancima u švedskom Parlamentu sa predstavnicima odbora za evropske poslove i odbora za vanjske poslove, razmijenjena su mišljenja o procesu evropske i evro-atlantske integracije Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana. Poslanici su istakli da Švedska ostaje privržena procesu proširenja i ohrabrili dalje reforme koje Crnu Goru očekuju u procesu integracija. Posebno je istaknuto da u narednom periodu pažnju treba usmjeriti na dalje aktivnosti i konkretne mjere u ključnim oblastima koje su obuhvaćene Poglavljima 23 i 24. Pohvalili su pristup formiranja pregovaračeke strukture i planove za otvaranje drugih poglavlja.

- Potpredsjednik Lukšić je sagovornike detaljno upoznao sa osnovnim prioritetima vanjske politike - članstvo u EU i NATO. Lukšić je pohvalio novi pristup Evropske komisije koji se odnosi na otvaranje Poglavlja 23 i 24 i istakao da će iskustvo Crne Gore u implementaciji ovog pristupa biti podstrek za ostale zemlje u regionu i svojevrsni model daljeg progresa i sveukupnog prosperiteta Zapadnog Balkana – navode iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je takođe istakao će dobra komunikacija sa članicama EU i ekspertska podrška biti značajna za dalji evropski put.

Na sastancima je bilo riječi o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, kao i izazovima koji predstoje u evropskoj integraciji. Posebno su razmijenjena mišljenja o aktivnostima koje se preduzimaju u kontekstu jačanja regionalne saradnje.

Portal Analitika