Kultura

Ministar Mićunović na regionalnoj konferenciji o nominaciji stećaka

0503stecci
Ministar kulture Branislav Mićunović susreo se sa kolegama iz Hrvatske i Srbije i ministrom civlinih poslova Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku na Jahorini, pod nazivom „Regionalnom saradnjom ka realizaciji kapitalnih projekata“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Mićunović na regionalnoj konferenciji o nominaciji stećaka
Portal AnalitikaIzvor

Povod za susret četiri ministra – Mićunovića, Sredoja Novića, Andree Zlatar - Violić i Bratislava Petkovića – bio je rad na nominaciji stećaka, srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na listu svjetske baštine UNESCO-a.

- Današnjim susretom oni su iskazali spremnost na inteziviranje bilateralne saradnje, ali i jačanje saradnje između četiri zemlje, kako na polju zaštite i očuvanja kulturne baštine, tako i na polju stvaralaštva. Izvanredan primjer predstvalja upravo projekat nominacije stećaka, imajuću u vidu da principi UNESCO-a podstiču i ohrabruju zajedničke regionalne nominacije.

Kako se ističe u saopštenju za javnost, ministri su još jednom potvrdili svoj brižan odnos prema očuvanju i popularizaciji zajedničkog nasljeđa i dali potvrdu da će se nominacioni dosije i menadžment planovi završiti planiranom dinamikom, te da će se na vrijeme predati kompletna dokumentacija nadležnim tijelima UNESCO-a, za šta je rok januar 2014. godine.

- Ohrabren današnjim susretom, ministar Mićunović je predložio kreiranje zajedničkog kulturnog tržišta koje bi podsticalo produkciju projekata vrhunskih dometa i kvaliteta, a sve u duhu afirmacije stvaralaštva i zajedničkog nasljeđa. On je kazao da je projekat nominacije stećaka primjer i ohrabrenje za dalju saradnju čiji su benefiti mnogostruki.

Iz Ministarstva kulture podsjećaju da će Crna Gora biti domaćin narednog ministarskog sastanka, koji će se održati u septembru na Cetinju, dok će se ekspertski timovi sastajati u Beogradu i Zagrebu.

Portal Analitika