Politika

Ministarka Vlahović na najznačajnijem evropskom skupu o nauci

0503nauka
Ministarka nauke Sanja Vlahović bila je jedan od govornika u okviru prve plenarne sesije na konferenciji „EU nauka: Globalni izazovi, globalna saradnja“, koju je danas u Briselu otvorila evropska komesarka za nauku i inovacije Mojra Gejgan Kvin, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministarka Vlahović na najznačajnijem evropskom skupu o nauci
Portal AnalitikaIzvor

Komesarka Kvin iskoristila je ovu priliku da donosiocima odluka, čelnicima najznačajnijih naučnih institucija u Evropi i velikom broju uglednih naučnika koje je okupila ova konferencija, ukaže na činjenicu kako svaka vlada u Evropi mora da obrati pažnju na ulaganja u nauku i postane svjesna njene važnosti za razvoj društva.

- Istraživanja i inovacije bez sumnje su od vitalnog značaja za bolju budućnost svih nas, što je Evropa prepoznala i što će činiti kroz svoj budući okvirni program za nauku i istraživanje nazvan HORIZON 2020, za koji je opredijelila blizu 80 milijardi eura - naglasila je komesarka Kvin.

Prilikom obraćanja prisutnima u zgradi Evropskog parlamenta, ministarka Vlahović je izrazila zadovoljstvo zbog zatvaranja pregovora za oblast Nauka i istraživanje, „što je znak da smo na pravom putu kada je u pitanju strategija razvoja te oblasti u Crnoj Gori“.

- Revidiranje strategije naučno-istraživačke djelatnosti, sa jedne strane, usklađeno je sa prioritetima i razvojnim potrebama Crne Gore, ali i sa EU standardima i strateškim ciljevima, što je na putu pregovora, rekli bi, i bilo od presudnog značaja - istakla je Vlahović.

Ona je napomenula da fokus naše zemlje, kada je o nauci i tehnologiji riječ, za naredni period jeste sinergija i umrežavanje, što za male zemlje poput naše  ima posebnu važnost. Učešće Crne Gore u okviru uvodne sesije izazvalo je veliku pažnju prisutnih upravo zbog uspješno okončanih pregovora za ovo poglavlje u decembru predhodne godine.

Pored komesarke Kvin i ministarke Vlahović, prisutnima su se u uvodnoj sesiji obratili i prvi čovjek za patente u Evropi Beno Batisteli, zatim Robert Medlin, generalni direktor direktorata za umrežavanje EK (DG Connect), Gari Gudijer ministar nauke i tehnologije Kanade, ministri nauke i tehnologije Indonezije Gusti Hata, i Maroka Lansen Daudi, jedna od čelnih ljudi kompanije Huawei Technology Seng Lifang i drugi.

Na marginama sastanka Vlahović je razmijenila mišljenja sa komesarkom Kvin, profesorom Markom Fergusonom, direktorom Naučne fondacije Irske i glavnim naučnim savjetnikom u irskoj Vladi, kao i Deklanom Kiranom, predsjedavajućim konferencije i direktorom ISC, vodećom organizacijom za komunikacije u oblasti nauke u Evropi.

Konferencija „EU nauka: Globalni izazovi, globalna saradnja“, koja se ove nedjelje održava u Briselu, bila je izvanredna prilika za Crnu Goru da prvi put nakon zatvaranja Poglavlja 25. - Nauka i istraživanje, u direktnoj komunikaciji sa čelnim ljudima Evropske unije za ovu oblast razmijeni mišljenja, dobije sugestije i otvoreno razgovara o važnim strateškim pitanjima, planovima i budućim projektima.

Portal Analitika