Društvo

IJZ: U Crnoj Gori ukupno registrovano 380 slučajeva gripa

0503virus
Broj registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu (ILI), odnosno sa akutnim respiratornim infekcijama (ARI) bilježi pad u protekloj sedmici, i sada iznosi 380 pacijenata, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Instituta za javno zdravlje.

IJZ: U Crnoj Gori ukupno registrovano 380 slučajeva gripa
Portal AnalitikaIzvor

Od 25. februara do 3. marta u Crnoj Gori je registrovano ukupno 380 oboljelih lica, sa stopom novooboljelih za jednu nedjelju od 60/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih u ovoj sedmici registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti, odnosno u centralnom regionu naše države. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24. decembra 2012. godine iznosi 186. Takođe, registrovan je jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3), kao i virus gripa tipa B.

- U sedmici prije toga, stope obolijevanja nastavile su da rastu u centralnoj i istočnoj Evrope, ali su počele da se smanjuju u nekim zemljama sjevernog i zapadnog dijela kontinenta. Grip tipa A (H1N1) pdm09, A (H3N2) i tip B nastavljaju da zajedno cirkulišu u regionu, sa predominacijom tipa A (H1N1) pdm09 – navode iz IJZ.

Oni podsjećaju da je vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa i preporučuju da se vakcinišu sve osobe povećanog rizika od razvoja komplikacija.

- Opšte mjere prevencije obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost – zaključuju iz IJZ.

Foto: heconversation.edu.au

Portal Analitika