Politika

Tuzi kao samostalna opština samo ako to budu i Golubovci?

0403podgorica
Za DPS inicijativa o samostalnosti opštine Tuzi je prihvatljiva, kao i za SNP, koji  će tražiti da se i Golubovci osamostale. Za Narodnu stranku, koja je u dosadašnjim glasanjima bila tas na vagi, neprihvatljive su potencijalne granice.

Tuzi kao samostalna opština samo ako to budu i Golubovci?
Portal AnalitikaIzvor

Odbornici Skupštine Glavnog grada razmatraće na sjednici u četvrtak incijativu da Tuzi budu samostalna opština. Šef odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević kazao je za Antenu M da će se klub tim povodom sastati sjutra uveče, „ali će svakako prihvatiti tu inicijativu“.

Odborniku Narodne stranke Slaviši Guberiniću, koji je do sada mahom glasao kao i članovi najjače partije, granice nisu po volji.

- Postojeće katastarske granice, po kojima neka sela Zete treba da pripadnu Tuzima, za Narodnu stranku su apsolutno neprihvatljiva. Mislim da je, bez konsultacija sa tim mještanima, neprihvatljivo dati Tuzima opštinu u tim katastraskim granicama.

Guberinić, takođe, ne podržava dvostruke aršine – kazao je za podgorički radio.

- Smatramo da, ako bi se kriterijumi za formiranje opština uzeli na taj način, da i građani Golubovaca zaslužuju da imaju svoju opštinu.

I u SNP-u smatraju da bi građani Golubovaca trebalo da imaju samostalnu opštinu.

- Mi ćemo tražiti da se na dnevnom redu nađe informacijama o razlozima za nepodnošenje jedne ovakve inicijative, ako oni već smatraju da je potrebna, i za Gradsku opštinu Golubovci – stav je odbornika Alekse Bečića.

SNP podržava refrendum u Tuzima, ali Bečić za Antenu M kaže da im nije po volji tajming kad se o tome raspravlja. Za kolege iz DPS-a imaju pitanje:

- Da li će na narednim lokalnim izborima u Podgorici, GO Tuzi biti dio izbornog procesa Glavnog grada ili će dobiti status samostalne opštine? Jer ovu informaciju dobijamo mjesec prije predsjedničkih izbora. Potpuno je prirodno i logično da imamo tumačenja da je ova informacija isključivo usmjerena na predstojeće predsjedničke izbore i pokušaj da se još jednom obezbijedi podrška za određene igrače na političkoj sceni.

Bečić kaže da postoji još jedan dokaz da su posrijedi dnevno političke igre. Naime, Zakon poznaje jedino inicijativu za teritorijalnu promjenu koju mogu da podnesu gradonačelnik, Skupština Glavnog grada ili 30 odsto građana tog područja.

Inicijativu za izglasavanje referenduma o osamostaljenju Tuzi, odbornici Skupštine gradske opštine uputili su u Podgoricu u oktobru prošle godine.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika