Kultura

Stradivarijus kod bugarskih mafijaša

Min-Jin-Kimok
U
stanu „romskog barona“ Ljubena Milanova u Sofiji bugarska policija pronašla je Stradivarijusovu violinu, za koju se sumnja da je prije tri godine ukradena u Londonu poznatoj violinistkinji Min-Čin Kim.

Stradivarijus kod bugarskih mafijaša
Portal AnalitikaIzvor


U toku je akcija bugarske policije kojom pokušava da spriječi prodaju Stradivarijusove violine, za koju se sumnja da je ukradena prije tri godine u Londonu.



Bugarska policija je spasla violinu od prodaje za 300.000 eura mada je njena realna vrijednost najmanje sedam puta veća, piše Komsomolskaja pravda.



List navodi da je posao trebalo da bude obavljen u Sofiji u stanu „romskog barona" Ljubena Milanova, brata svim svjetskim policijama poznatog

Hriste Verbanova - Papija

.



Prilikom pretresa stana Milanova pronađeno je i sedam slika poznatih evropskih majstora. Slike su bile već skinute s ramova, spakovane i spremne za prodaju.



Iako policija ne spekuliše kome je mogla da pripada Stradivarijusova violina, pretpostavlja se da je riječ o instrumentu koji je 2010. ukraden čuvenoj Južnokorejki Min-Čin Kim, koja je nastupala sa Londonskim simfonijskim orkestrom.



Naime, Min-Čin Kim je violinu kupila 2000. godine, a ukradena joj je s jeseni 2010. na londonskoj stanici Juston, kada je violinu vrijednu skoro dva miliona dolara ostavila pored telefonske govornice i otišla da kupi kafu.



Sa violinom su nestala i dva gudala, vrijedna oko 70.000 dolara. Ubrzo su uhapšena trojica irskih Roma koji su violinu ukrali, ali do vrijednog instrumenta iz 1698. godine policija, uprkos naporima, nije mogla da dođe.



Da sve bude tragičnije, ova trojica su pokušala da prodaju Stradivarijusovih ruku djelo za samo 100 funti slučajnom prolazniku.



Tako je bilo sve do nedavno, kada je instrument pronađen u stanu Milanova.



Na taj signal iz Londona su ka Sofiji krenuli eksperti da provjere autentičnost ukredenog Stradivarijusa, piše moskovski list.

 

tekst i foto: RTS.rs

Portal Analitika